Podcast

Sådan kommer du i gang med podcast

Podcast er denne uges uundgåelige, når Leon Birdi tuner ind på facetterne til succesfuldt at benytte denne kanal. Podcast er en stærkt undervurderet faktor, og noget folk oftest ikke anser for at være brugbart, som en del af en optimal markedsføringsstrategi. Men faktisk er det en af de nemmeste måder at skabe eksponering, uden de vilde omkostninger for hverken dig selv eller din virksomhed. Læs med og lær, hvordan du – i følge Leon Birdi – opbygger din første podcast.

Mit navn er Christian Bentsen, og jeg er freelance skribent samt fluen på væggen til STATUM Marketing Programme. Efter hver workshop vil jeg tage de vigtigste guldkorn og samler dem i et blogindlæg. Dette indlæg tager udgangspunkt i den sjette workshop, der omhandlede Podcast.

 

Kort om podcasts

Podcasts kan handle om alt eller intet!

Det er derfor hovedsageligt din opgave at sætte dens indhold i relief til din forretning.
Det skal ses som en metode til at skabe interesse og opmærksomhed omkring din virksomheds service eller produkt.

Du kan derved opbygge dig en fanskare, der deler dine budskaber og kreerer hype omkring dit brand. Det er, med andre ord, en alternativ måde at opnå social selling ved at formidle brugbar viden og værdi til andre.

 

Udbytte af podcast

Reach
Der er god mulighed for at udvide sin rækkevidde kolossalt. Igennem medrivende afsnit kan man skabe stærk word-of-mouth omtale og høste værdifulde delinger på sociale medier. Lytterne vil måske ligefrem blive ambassadører for dig og dit brand, HVIS du gør det godt nok.

Økonomisk
Der er forholdsvis lave økonomiske indgangsbarriere ved at starte en podcast. Den tid det tager dig at forberede og derefter eksekvere afsnittet er egentlig det hele. Desuden vil eventuelle gæster på podcasten nok gøre det gratis, da de også opnår omtale og eksponering ved at være med.

Dog kan det være smart at investere i godt udstyr.

Her er der dog tale om et engangsbeløb for mikrofoner, høretelefoner, mixer osv. Dårlig lyd og baggrundsstøj kan have en skadelig, hvis ikke direkte negativ effekt på oplevelsen for lytterne.
Det skriger af uprofessionelisme, hvis der er skrattende lyd og dårlige optagelser i din podcast.

Tænk derfor på Hi-Fi klubbens slogan: Bad sound kills good music.

Ekspert-status
Ved hjælp af lyttere kan du hurtigt opbygge dit renommé, social proof og skabe troværdighed som en af de førende på markedet.
Status som ekspert kan tage tid at nå, men stiger i takt med, at du får opbygget autoritet inden for dit felt – også selvom du bare er varm luft til at starte med!

Kunder
Det kan til tider være svært at spore de værdiskabende konverteringer ved podcasts.

Det afhænger som udgangspunkt meget af branchen, men ellers kan man opsætte sporing på trafikken gennem Google Analytics, spørgeskema efter download eller blot få direkte svar fra kunderne, når kontakten er opstået.

På den måde vil du have mulighed for at måle på den reelle værdi, din podcast skaber for virksomheden.

Relationer
Du vil opleve, at det bliver nemmere at udvide dit netværk og at finde nye samarbejdspartnere. Folk begynder at genkende dig og føler måske, at I har en relation uden, at I overhovedet har haft kontakt!

Som tidligere nævnt, kan du også invitere andre eksperter eller kendte med i din podcast og efterfølgende fortsætte et samarbejde om andre projekter.

Podcasts er bestemt en oplagt mulighed for at tage kontakt og skabe relationer til nye mennesker.

Det negative
Der er ikke noget decideret negativt ved at lave podcasts, udover det måske er en smule tidskrævende i starten.

Dog skal det siges, at du bør reflektere nøje over dine emner, debatter og gæster.

Lyssky emner, og andet der kan skabe negativ omtale og reviews, bør overvejes grundigt, da det kan skabe distance og afsky for programmet.
Det kan rent ud sagt ende med, at din podcast bliver opfatter som upassende eller endda usympatisk – Det er der intet salg i!

 

Metoden til at starte en podcast

Start med en idé!

Find ud af hvordan denne idé kan skabe værdi og vække interesse hos lytterne.

Derefter kan du lave podcast, blogindlæg og YouTube-videoer omkring emnet.

Hvilken af de tre muligheder du starter med er underordnet, men nogle gange er det godt at lægge ud med blog-indlægget først. Så kan man efterfølgende tale om alt den viden, man i forvejen har arbejdet grundigt med.

Trafikken skabes fra kanaler som: Facebook, Instagram, LinkedIn, mails osv. Derudover kan du fra podcasten altid linke til de to andre indlæg, så folk kan se alt det, du har lavet om emnet.
Du kan også uploade en kort video på Facebook, hvor du fortæller, at der er nyt til lytterne eller læserne. Facebook belønner ofte med et større reach til de virksomheder, der poster videoer direkte i deres newsfeed. Overvej derfor at uploade en kort video, hvor du fortæller, at der er nyt materiale på podcasten eller bloggen.

En god idé er at have noget unikt indhold hver af de tre steder. Derved kan du lokke folk til at se alle dine oplæg, UDEN det bliver alt for meget cross-posting.
Desuden kan du jo altid linke til andre landing pages, hvis du har andre mål med indlæggene.

Det er vigtigt, at den server, du bruger til at uploade podcasten, også deler dit afsnit med andre programmer. Libsyn er en optimal server til dette, da den efter upload selv distribuerer til populære programmer som: iTunes, Stitcher, TuneIn og SoundCloud.

Det er dog ikke et gratisprogram, og der skal derfor betales lidt for at nå ud med dit budskab.

På den måde sikrer du dig at være der, hvor potentielle lyttere befinder sig, når du har noget vigtigt på hjertet.

 

Vi har også lavet en podcast selv, hvor vi taler med tidligere deltagere fra Løvens Hule. Den kan du høre her.

 

Opbygning af en podcast

Titlen er ekstrem vigtig!

Det er igennem gode titler, at du får folk til at lytte med i første omgang. Selvom din podcast er nok så spændende, så kan det være fuldstændig lige meget, hvis du ikke formår at vække folks nysgerrighed eller interesse i første omgang.
En metode til dette kunne være ved at lokke folk med gode tips og tricks, hacks, nyttig viden eller emotionelle triggers, der appellerer så dybt til dem, at de simpelthen bare må høre mere til din podcast.

Intro

Jingle
Din intro skal indeholde en lille catchy jingle, som folk kan huske, og de derefter vil forbinde med din unikke podcast. Er det virkelig en ørehænger, så kan det være de får den på hjernen og ubevidst får lyst til at lytte til flere af dine afsnit.

Lyt eventuelt til andre podcasts, og lad dig inspirere.

Speak
Derudover bør introen også have en stemme, der fortæller hvilken podcast der bliver lytter til. Introen skal dog ikke være for lang, så omkring 15 sekunder er en meget passende længde: ” Du lytter nu til…”

Indhold

Det er hér, du skal give folk det incitament, der får dem til at blive hængende hele afsnittet igennem. Du skal, med andre ord, give en god teaser, der kan fastholde deres nysgerrighed.
En passende teaser er på omkring 2-3 minutter, så du ikke keder folk ihjel, men blot hurtigt informerer dem om indholdet af dagens afsnit på en spændende måde.
“I dag skal vi kigge på de 10 største fejl, man kan lave i…”
“I denne episode har vi besøg af…”

Call-To-Action

Her har du mulighed for lige kort at nævne, hvad I ellers laver, og hvor folk kan høre mere om det.
” I kan bl.a. også følge med på vores blog, hvor vi…”
” Dette emne har vi diskuteret meget dybere i afsnit…”

Budskab

Husk at podcasten er for dine lyttere, og derfor skal budskabet være noget de kan bruge. Du er eksperten, der ønsker at lære fra dig og skabe værdi for andre.
En metode til dette kunne være:

· What
“Det skal vi tale om i dag…”
· Why
“Det får du ud af at…”
· How
“Sådan kan du gøre for at…”

Konklusion efter hvert afsnit

· Opsummér takeaways fra episoden.
· Gode pointer eller nye tanker.
· Hvad kan de tage med sig.

Call-To-Action i podcasten

Få dem til lave de konverteringer, du ønsker. Pas dog på med at være for reklame-orienteret.
Lad gerne din CTA fortælle dem, hvor de kan finde mere brugbar viden fra dig. Sørg for, at du varierer lidt, så folk ikke bare får det samme call-to-action i hovedet under hvert afsnit. Det bliver lidt ensformig, og måske er de mere tilbøjelige til at lave andre konverteringer end dem, du altid nævner.
“Skriv dig op til vores nyhedsbrev…”
“Følg os på Facebook og hør mere…”
“Del vores afsnit med folk, du kender…”
“Du kan høre mere om dette emne i næste uges podcast.”

Outro til din podcast

Speak
“Tak fordi i lyttede med.”
“Det var alt for denne gang.”
“Lyt med næste gang, hvor vi skal snakke om…”

· Tease hvad næste afsnit skal handle om.
· Ha’ eventuelt et farvel-speak der igen fortæller, hvad de lyttede til.

Jingle
Til sidst spiller du atter din jingle som afslutning på en spændende episode af din podcast.

 

Podcast citat

 

Dit podcast content

Så hvad skal podcasten handle om?

Dit indhold skal, som tidligere nævnt, berige og skabe værdi for dine lyttere. Derfor er det vigtigt, at lytterne forlader podcasten med ny viden, interessante idéer eller en form for wow-effekt. Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken hver gang, men der skal dog alligevel graves et par spadestik dybere efter noget, som de kan tage med sig.
Markedsfør dig som ekspert, specialist eller ‘the-go-to-guy’ inden for dit felt.

Del så meget materiale af værdi som muligt. Hvis du er interessant nok, så skal folk nok henvende sig for at få nogle af dine andre services eller produkter – det er hér dit virkelige udbytte er!

Start bredt og slut af mere konkret.

På den måde mister du ikke nogen undervejs og får samtidig indkapslet essensen af dit indlæg.

Nice-to-know vs. Need-to-know?
Overvej at bruge materiale, der er rart at vide, men sæt størstedelen af dit fokus på, hvad der er vigtigt. Det gælder om at være kreativ og tænke i baner, der gør sig gældende for brugerne.
Sæt dig gerne ind i lytternes sted, og skab værdifuldt content ud fra, hvad de har brug for at vide.

Derudover kan du også lokke folk til at lytte til gamle episoder ved at sætte dit nyeste indhold i relief med tidligere afsnit. Du kan altid linke til afsnittene, så folk hurtigt kan finde det, de vil høre mere om.

Hvad så når du løber tør for content?
Det er ikke altid nemt at finde på værdifuldt indhold, og da slet ikke at spytte det ud regelmæssigt.
En lettere måde at komme omkring dette på, er ved at tage udgangspunkt i ét bestemt emne og ikke at love lytterne, at der kommer en ny podcast samme dag hver uge.
Emnet skal selvfølgelig være relevant for den røde tråd og de ledestjerner, du arbejder ud fra.
Tænk derefter på:

· Hvilken værdi får lytterne ud af det.
· Hvad skal de gøre, når indlægget er færdigt.
· Hvad har de reelt fået ud af indlægget.

Med tiden vil du selvfølgelig finde din helt egen metode og model for at skabe fængslende content, som folk simpelthen ikke kan lade være fred.

Hvor lang skal en god podcast være?
Den ideelle podcast skal være fyldestgørende uden at blive for lang og kedelig. Det er helt op til dig selv at finde frem til den passende længde for dine episoder, da lange og korte afsnit hver har deres fordele.

De lange afsnit er guld værd for dem, som ofte er på farten eller har brug for adspredelse, når de skal have tiden til at gå. Ofte er længere episoder vejen frem, da folk lytter med, når de motionerer, kører på arbejde eller på anden måde ønsker tidsfordriv. En god podcast kan derfor række langt i underholdningsværdi, når en simpel tur til og fra arbejde bliver det mest udbyttelsesrige på hele dagen.

Et godt afsnit kan altså variere fra mellem 30-40 minutter til flere timer. Folk kan altid pause afsnittet og lytte med igen, når lejligheden atter byder sig. Og oveni det, så starter podcasten automatisk op, der hvor du sidst pausede den!

 

Podcast stil

Indholdet er 20 %, og måden, du leverer, er de resterende 80 %.

Sagt med andre ord:

Underholdningsværdien skal være i top!

Det nytter ikke noget at have gode guldkorn, hvis ikke du kan formidle det på en spændende og interessant facon.

Gæster
Skab liv i podcasten. Gæster kommer med andre idéer, holdninger, skaber modspil, humor og variation. Hvis det kun er dig selv, som speaker hele tiden, så vil det også blive en kende monotont i længden.

Variation
Det er vigtigt, at du varierer dit stemmeleje og tonefald, så du stimulerer lytterne med hele paletten. Du har kun øregangen at henvende dig til, så derfor skal du også kunne ramme dem med hele dit arsenal.
Øv dig derfor i højt og lavt toneleje, lægge tryk på vigtige ord, kunstpauser osv.
Sørg for, at din måde at formidle viden på altid vækker fascination, og IKKE i stedet luller folk i søvn.

Spørgsmål
Stil en masse spørgsmål og gerne åbne.
Folk vil stadig forholde sig til spørgsmålet, og deres indre dialog med dig vil højst sandsynligt få dem til at svare.
Så få dine lyttere til at stoppe, mærke efter og selv stille spørgsmål til, hvad du fortæller dem.
Det er langt lettere at fastholde lytterne, når du appellere til deres intellekt, imens du tvinger dem til selv at bygge videre på, hvad der bliver sagt.

Begejstring
Gestikuler, når du snakker ind i mikrofonen. Selvom folk ikke kan se dine mange fagter og bevægelser, så vil de stadig skinne igennem i form af en langt højere entusiasme fra din side af. Hvis du er passioneret omkring det, du fortæller, så vil det med garanti også smitte af på dine lyttere.
Derudover bør du også eksperimentere med at stå op eller sidde ned. Ofte vil du have mere energi, når du står op og have lettere ved at formulere dig klart og tydeligt.

Skuespil
Nogle gange må man gerne overdrive lidt i sin artikulation og gøre lidt andet end, hvad man normalt ville for at levere varen. Vær derfor ikke bange for at have lidt kant, substans og personlighed, da det ofte er dét, som er fascinerende ved en god podcast.

Det er bedre at provokere lidt, frem for at miste folk til kedsomhed.
Så selvom du måske ikke ville sige eller gøre nogle ting som dig selv, så er det skam helt okay at “performe” lidt, når du er bag mikrofonen.

 

Sidst, men ikke mindst

Udgiv så ofte du vil eller næsten aldrig – det er helt op til dig!

Det vigtigste er bare, at du udgiver, når du har noget vigtigt på hjertet.
God stil, spændende indhold og en behagelig stemme er nøglen til kontinuerligt at fastholde lytterne, når du har noget værdifuldt i sinde.

Lad vær med at reklamere for dig selv!

Folk lytter for at få gode råd og ny viden, og IKKE for at blive banket i hovedet med endnu en irriterende reklame…
Du er eksperten i denne omgang og ikke bare endnu en dum sælger, der pådutter folk at købe hans produkter. Din troværdighed og autoritet på markedet vil langsomt, men sikkert, forsvinde, hvis du ikke bortfiltrere mindsettet om at podcast skal skaffe direkte salg til butikken.

Du kan sagtens nævne, hvad du eller andre laver, men sørg for der er en lille rød tråd til emnerne for at bringe det op.
HVIS der skal være en snert af reklame, så gør det indirekte:
“I vores branche…”
“Jeg rådgiver selv mine kunder til at…”
“Nu er det ikke for at reklamere, men…”

Jamen hvad med dem, der ikke køber?

Der vil altid være gratister – men bare rolig!
Selvom de nok aldrig ender med at købe, så vil de måske stadig fortælle andre om deres gode oplevelser med din podcast. På den måde har de også værdi og kan indirekte være med til at skabe salg på et senere tidspunkt.

Det er ofte nemmere at lave en podcast som privat person end som en virksomhed. Tænk derfor nøje over, hvordan en virksomheds approach kan afspejle ekspertise, værdi og personlighed – uden at det stiller virksomheden i et dårligt lys!

Glem dit manus…

Lad manuskriptet blive hjemme, når du speaker – du er ekspert og bør vide, hvad du snakker om!
Det bliver meget hurtigt firkantet og tungt, hvis du bare læser det hele op.
Stikord er nøglen, og små fejl får det også til at virke mere autentisk, levende og reelt. Der er noget mere menneskeligt og naturligt over det, når det kommer frit fra hjertet uden filter.

 

Takeaway

· Hav fokus på opbygningen og strukturen af din podcast.
· Fokusér på at skabe værdi og vække interesse hos lytterne og ikke kun dig selv.
· Husk, at stil, opbygning og indhold er grundpillerne i en solid podcast.

Kunne du tænke dig at høre mere om, hvordan en underholdende podcast skal leveres, så tjek Leon Birdi’s hjemmeside om salg og social selling ud.

 

Få mere inspiration

Savner du inspiration om, hvordan du udvikler dig som sælger? Så læs vores indlæg om salgstræning her.

Overvejer du at skifte job? Her kan du læse om de mest hyppige årsager til, at danskere skifter job.