Salgskonsulent

Sådan bliver du salgskonsulent

Vil du være salgskonsulent, men er i tvivl om, hvordan det lader sig gøre? Vi tager dig i hånden og gennemgår stillingen herunder:

Hvad er en salgskonsulent

En stilling som salgskonsulent kan variere meget afhængigt af, hvor du er ansat. Selvom der er forskel på stillingerne, så er der overordnet nogle ting, som går igen. Selvom en konsulent oftest er en form for rådgiver, betyder salgskonsulent ikke, at du skal rådgive andre om, hvordan de skal sælge.

I stedet handler det om, at du skal sælge gennem din rådgivning.

En salgskonsulent findes i mange forskellige afskygninger, hvorfor der også er mange muligheder for forskellige jobs i forskellige virksomheder, hvis du vælger en karriere som salgskonsulent.

Som udgangspunkt findes der tre former for arbejdspladser, du kan arbejde fra som salgskonsulent.

  • Kørende

Den kørende salgskonsulent har landevejen som sit kontor og bruger meget tid på transport. Dit hovedansvar i salgsprocessen er at lukke kunden. Enten bliver dine møder booket af mødebookere eller af dig selv, eller en blanding. I enkelte virksomheder kan du godt komme ud for, at dine planlagte møder er kommet inbound, hvilket vil sige, at kunden selv har kontaktet virksomheden og anmodet om et møde.

  • Telefonen

Som salgskonsulent har du også mulighed for at arbejde udelukkende fra kontoret. I denne stillingstype er du oftest ansvarlig for hele salgsprocessen, fra mødebooking til salget er hjemme. Dog er det ikke unormalt, at et hold mødebookere overtager bookingen af møder, og du derfor udelukkende skal fokusere på at lukke kunden.

  • Blanding

Kombinerer du de to ovenstående muligheder, får du en forskelligartet hverdag, som mange sælgere, forståeligt nok, bliver tiltrukket af. Din uge starter formentlig med to dage på kontoret, hvor du booker møder til de resterende dage. Onsdag og torsdag foregår på landevejen, hvor du er ude og afholde dine møder med det formål at lave et salg. Fredag er måske en buffer-dag, hvor du laver al det administrative, samt booker, eller holder, et møde afhængig af, hvad din pipeline har brug for.

Alle ovenstående beskrivelser varierer fra virksomhed til virksomhed. Overordnet giver de dog et generelt billede af, hvordan en arbejdsdag ser ud for en salgskonsulent på de forskellige arbejdspladser.

Lønniveauet er selvfølgelig meget variende afhængigt af erfaring og evner. Du får formentlig en fast løn, samt bonus og provision afhængig af dine præstationer, så på den måde bestemmer du selv over din løn. Ifølge lønstatistik.dk er gennemsnitslønnen for en salgskonsulent på 31.655 kr.

Video: Bliv salgskonsulent

Vil du helst læse blogindlægget eller se det på video? Uanset hvad du er mest til, så har vi gjort begge klar. Du kan med fordel gøre nytte af begge dele, for den dybdegående gennemgang.

 

 

Nødvendig erfaring

For at blive salgskonsulent kan kravet til erfaring variere en del. Ligesom med så mange andre stillinger indenfor salgsbranchen, handler det om, i hvilken virksomhed du ansættes i, og hvilke kunder du skal sælge til.

Som det nævnes i tidligere afsnit, har en salgskonsulent ofte møder og lukker altså sjældent et salg i første samtale. Derfor kan du indimellem få foden indenfor i en virksomhed uden egentlig erfaring med salg. Du starter ofte som mødebooker, hvilket er en rigtig fin entry-level position.

Præsterer du godt og leverer gode tal, får du mulighed for at avancere og blive salgskonsulent.

Men for at blive det, bliver du målt og vurderet ud fra forskellige parametre. Først og fremmest;

  • Hvor mange møder booker du?

Din primære opgave er selvfølgeligt at booke mange møder. Hvis du ikke formår dette, så er du formentlig heller ikke egnet til stillingen som salgskonsulent.

  • Hvor mange af dine møder konverterer?

Selvom det, i sidste ende, er salgskonsulentens ansvar at konvertere dine møder til salg, så har du også et ansvar. Jeg har oplevet mange mødebookere, som lavede rigtig mange møder, men uden kvalitet. Er der intet substans i de møder, du booker, så kan selv den bedste sælger ikke sælge på dem.

  • Har du potentiale til mere?

En dygtig mødebooker som leverer massere af møder, som også konverterer, er ikke nødvendigvis en selvskreven salgskonsulent. For at du kan avancere, er det afgørende, at dine overordnede kan se dig i en rolle med salgsansvar. For der er unægteligt forskel på at sidde og skaffe møderne og på at lukke en kunde.

Hvis du derimod har erfaring med salg, enten som (key) account manager eller en anden lignende stilling, så er det ikke umuligt, at du kan springe mødebooker jobbet over.

 

Billede af salgskonsulent

 

Nødvendige egenskaber for en salgskonsulent

For at blive salgskonsulent skal du først og fremmest have det klassiske “sælger-gen” på plads. Du skal være udadvendt og frisk på at snakke med mange forskellige mennesker på en dag.

Derudover er der også en række egenskaber, som du ikke kommer uden om.

  • Du skal være en rådgiver

Men det er vigtigt, at du ikke en aggressiv sælger-Helge, som bare kører derudaf fuldstændig hensynsløst. En salgskonsulent udfører som oftest det rådgivende salg og sælger derfor gennem vejledning og rådgivning.

Derfor skal du, udover at være sælger af natur, også kunne sætte dig ind i dine kunders behov og forstå, hvilke udfordringer de sidder med.

  • Du skal være forberedt på en forskelligartet hverdag

Som du også kan læse længere oppe, er der flere forskellige former for arbejde som salgskonsulent.

Derfor vil du ofte have en arbejdsuge, hvor dagene kan være meget forskellige fra hinanden. Den ene dag taler du i telefon, den anden dag er du i jylland på kundebesøg, hvorefter du er på sjælland den tredje dag.

Har du det bedst med faste rammer og en struktureret hverdag, er en karriere som salgskonsulent nok ikke for dig. Du skal være forberedt på ændringer og pludseligt opståede muligheder, som skal jagtes.

  • Du skal være imødekommende og serviceminded.

Som salgskonsulent taler du dagligt med mange mennesker, det kan være face-to-face, men også over telefonen.

Uanset hvad, skal du være behagelig og sympatisk. Agerer du hensynsløst og usympatisk, kan du presse dine kunder nok så meget og tilbyde nok så godt et produkt, dine kunder siger nej.

At tage din rådgivning for gode varer handler om tillid. Stoler kunden ikke på dig, får du aldrig solgt noget som salgskonsulent. Derfor skal du være appellerende, professionel og sympatisk – og den vej igennem skabe tillid.

 

Så hvad gør du nu?

Hvis du stadig er interesseret i at arbejde som salgskonsulent, så er der mange muligheder.

Som nævnt er der flere veje at gå, hvorfor det er en god idé, hvis du gør dig nogle tanker om, hvilken retning du ønsker at gå.

På LinkedIn, The Hub eller Jobindex kan du finde mange ledige stillinger, og måske der er en, som passer til dig.

I Statum har vi også partnervirksomheder, som leder efter salgskonsulenter. Så muligvis du kan finde noget af interesse derinde.

 

Hvad er så næste skridt i din salgskarriere?

Det oplagte skidt op, er at få din egen kundeportefølje, som du selv skal pleje.

Det kan du læse mere om i dette indlæg om, hvordan du bliver (key) account manager!

 

 

 

Mere inspiration

Vil du være opdateret på de nyeste trends indenfor salg og marketing? Så er dette indlæg helt bestemt noget for dig!

Derudover er der også meget inspiration at hente i dette podcast-afsnit om salgskarriere. Afsnittet består af CMO i Statum, Alexander Kragh, og Leon Birdi.