
Sådan bliver du mødebooker
Hvad er en mødebooker?
En mødebooker er, som det ligger i ordet, én som booker møder.
Indenfor mødebooking findes der mange versioner af jobbet, som også overlapper hinanden. Fælles for dem alle er, at du, som mødebooker, er den første kontakt med kunden, og at du ikke skal lukke salget.
Dit mål er at indlede dialogen, opvarme kunden og sende leadet videre til en sælger, som derefter skal få aftalen i hus.
Et job som mødebooker kan være en god måde at få foden ind i salgsverden. Hvem ved… Måske du med tiden ender som salgsdirektør?
Video: Bliv mødebooker
Er du mest til at læse blogindlæg eller se video? Her har du mulighed for at gøre begge dele.
Intern mødebooker
Først og fremmest kan du sidde som mødebooker i samme virksomhed, som afholder selve mødet. Her er din position ofte entry-level, da du har mulighed for at avancere til sælger, hvis du gør arbejdet godt.
Et godt udført arbejde som mødebooker handler ikke kun om antal møder, men også om kvaliteten af møderne. Hvis du kun fokuserer på at få booket mødet, men glemmer kvalitet og substans i samtalerne, får du aldrig varmet ordentligt kunden op.
Er kunden ikke varm, bliver det en stor udfordring for sælgeren at lukke kunden. Derfor holder dine ledere formentlig øje med, hvor mange af dine bookede møder, der konverterer, da det siger noget om kvaliteten af dine møder.
Derudover er det heller ikke alle dygtige mødebookere, som nødvendigvis er gode sælgere. Så selvom du leverer gode tal, og dine møder konverterer, kan du sagtens falde til kort, når du skal sælge.
Hvis du er bedst til at booke mødet, og måske endda ganske tilfreds med kun at involveres i denne del af processen, er det også en mulighed at være mødebooker i et eksternt bureau.
Denne mulighed gennemgås herunder.
Ekstern mødebooker i bureau
I det eksterne bureau bliver I kontaktet af en kunde, som selv afholder salgsmøderne, men mangler nogen til at booke dem.
Her kan de brancher, produkter og kunder, du arbejder med, godt variere, eftersom du får forskellige virksomheder med forskellige cases. Derudover er dine muligheder for avancering begrænset, da din arbejdsplads oftest kun beskæftiger sig med mødebooking.
Deltids mødebooker
Som mødebooker har du ingen faste kunder eller folk, som forventer at tale med dig på bestemte tidspunkter. Alle du ringer til er kolde leads, og det er dit job at varme dem op. Af den årsag, er mødebooker-stillingen en gængs deltids-position, hvis du er studerende eller har andre deltidsbeskæftigelser.
Arbejder du med B2C kunder, er der også mulighed for at arbejde skæve tidspunkter såsom om aftenen, hvorimod B2B kræver, at du arbejder mellem 8-17.
Selvstændig mødebooker
Et fjerde alternativ er at arbejde som selvstændig mødebooker. Denne mulighed har mange fordele, såsom at du selv bestemmer arbejdstiderne, selvfølgelig afhængigt af, hvem du ringer til. Derudover styrer du også selv, hvordan og hvorledes du ønsker arbejdet udført, samt du kan tjene flere penge, hvis du er dygtig.
Som selvstændig mødebooker, skal der dog også bruges en del tid på al det administrative, men ellers er du i bund og grund din egen chef.
Månedslønnen som mødebooker er meget varierende og kommer an på, hvilken af de ovenstående versioner du vælger. Ifølge jobindex er gennemsnitslønnen 28.949, og de fleste tjener mellem 20.000 og 25.000. Det er dog selvsagt, at hvis du arbejder deltid, tjener du selvfølgelig mindre.
Nødvendig erfaring
Da mødebooker oftest er en entry-level stilling, kræver det sjældent erfaring. Dog kan der være forskellige krav afhængig af, hvilken virksomhed du søger i.
Hvis du søger stillingen internt, så er perspektivet, som nævnt tidligere, formentlig, at du skal være sælger på et senere tidspunkt. Her er det begrænset med krav til erfaring, da mødebookerstillingen netop er en måde, hvorpå virksomheden kan give dig den erfaring, som du mangler.
Du vil dog opleve, at der i enkelte virksomheder er krav om erfaring. Hvis produktet er B2B, og kunderne sidder i større virksomheder, bliver du formentlig ikke ansat uden erfaring.
Erfaring, i denne forstand, skal dog ikke forstås som, at du ikke kan booke møder med større B2B firmaer, hvis du ikke har gjort det samme før. Ofte vil du opleve at B2C erfaring godt kan åbne døren til de mere prominente B2B stillinger. Årsagen til dette er selvfølgelig, at mennesker er mennesker uanset, om de repræsenterer sig selv eller en virksomhed. Så hvis du kan booke møder B2C, kan du formentlig også B2B.
I det eksterne bureau kan det også variere lidt, men som udgangspunkt er erfaring ikke et krav. Det er det heller ikke, når du arbejder deltid, da det som regel er sådan, du får foden indenfor salgsbranchen.
Vælger du at gå selvstændig, styrer du selvfølgelig selv, hvorvidt du skal have erfaring eller ej. Dog vil jeg fraråde, at du starter egen mødebooker-virksomhed uden erfaring. Det er ikke et nemt job, og selvom du ikke skal sælge, er det afgørende, at du har en smule forstand på salgsteknik, behovsafdækning og lignende.
Læs mere om forskellige sælgerjobs her.
Nødvendige egenskaber for en mødebooker
Som du kan læse ovenover, er der generelt ikke de store krav til erfaring, når der ansættes mødebookere. Og når det rigtige CV ikke kan skaffe dig jobbet, er det ofte personligheden, som skal komme til udtryk.
For at få succes som mødebooker er der derfor en række personlige egenskaber, som du helst skal besidde.
Robusthed
Først og fremmest skal du være robust og kunne klare en del nej’er i telefonen. Som mødebooker ringer du oftest til kolde leads, som måske ikke lige har interesse i at tale med dig.
Derfor er det essentielt, at du kan tage et nej og ringe videre til næste kunde uden at blive frustreret eller nedtrykt. Det er ikke så farligt at blive afvist på telefonen, men det er ikke alle, som forstår dette.
Hårdt arbejde
I forbindelse med at tåle afvisninger skal du også forstå, at det er en naturlig del af processen. Mødebooking er i sandhed et numbers game, hvilket betyder, at du er nødt til at ringe til mange for at få et ja.
Mødebooking er, ligesom salg, præstationsbaseret arbejde. Din indsats kan være nok så god, men i sidste ende er det resultaterne, som tæller. Ofte hænger indsats og resultater sammen, så med hårdt arbejde når du også dine tal.
Dette fører også videre til næste punkt.
Resultatorienteret
Er en stilling som mødebooker dit første møde med salgsbranchen, så vil du opleve en ting, som aldrig ændrer sig.
Nemlig kravet til dine resultater.
Går du, af natur, op i resultater? Er du godt klar over, at dine intentioner kan være nok så gode, men at det er dine præstationer, som definerer dine evner som mødebooker? Så er branchen formentlig noget, som du vil kunne finde dig tilrette i. Det er ikke for alle, men hvis du elsker det, så er der rigtig gode muligheder for at gøre karriere.
Så hvad gør du nu?
Det handler egentlig bare om at komme igang med at søge. Som nævnt er der for mødebookere rigtigt gode muligheder for at starte uden erfaring og arbejde sig frem til en karriere i salg.
På Google, LinkedIn eller Ofir er der massere af relevante stillinger at gå i krig med.
Derudover kan du også udforske de ledige stillinger blandt vores partnervirksomheder. Her finder du både entry-level, som eksempelvis mødebooker. Du kan også finde andre stillinger, hvis du allerede har erfaring og overvejer dit næste skridt.
Mere inspiration
Er du mødebooker eller besidder en stilling indenfor salg, men leder efter motivationen? Så er der bestemt noget at hente i denne artikel om motivation til sælgere.
Er du i stedet havnet herinde, fordi du ledder efter et job i dit sabbatår? Så er dette noget for dig.