Karrieremyter

7 små karrieremyter

Karrierevalg er ikke en nem proces og kan efterlade dig helt forvirret omkring, hvad du skal med dit liv. En stor del af at have en karriere er at finde den. Det er dog også vigtigt, at man gør de rigtige ting. Vi har her opstillet 7 karrieremyter, som du kan styre uden om.

1. Der er kun én rigtig karrierevej for dig

I dag sætter vi fra en ung alder et stort pres på vores skuldre, når det kommer til at vælge karriere. Mange bruger unødig energi på at forsikre dem selv om, at den vej de har valgt, er den rigtige og at denne vej, er en vej man skal fortsætte resten af livet. Dette er der flere grunde til at være uenig i.
Der sker noget nyt i dit liv hver dag og alene dette dræber denne myte. Eksempelvis kan din personlighed og dine interesser skifte, som vil kunne resultere i, at du vil ændre din karrierevej.

 

2. At vælge karrierevej er nemt

Dette passer slet ikke – ikke engang tæt på. At vælge karriere er en svær proces. Der kan gå lang tid og der skal investeres en masse tid samt overvejelser. En stor del af hvilken karrierevej der passer netop dig, handler om at lære sig selv af kende. Hvad er dine interesser? Hvad med dine kompetencer? Hvilken type personlighed besidder du?

Efter at have dannet dig et billede af, hvem du som person er, vil næste skridt være at finde ud af hvilke jobs, du kan se dig selv i. Hvilke jobs ville du have noget at tilbyde? Det skal samtidig være noget der i fremtiden vil kunne udfordre dig, så du har mulighed for at videreudvikle dig.

 

3. Når du har valgt din karrierevej, sidder du fast i denne

Du sidder aldrig fast! Dette er altid vigtig at have i baghovedet. Du kan til hver en tid skifte karriere. En af de grunde der nok holder de fleste personer tilbage er forpligtelserne – især de økonomiske. Hvis man virkelig sætter sig for et karriereskifte, så er der altid en løsning. Her handler det om hvad du som person er villig til. Det vigtige er at vurdere, hvad man aller helst vil og gå efter det.

 

myter om karriere

 

4. Jeg mister mine kompetencer, hvis jeg skifter karriere

Dine kompetencer og de værktøjer du tilegner dig gennem dit arbejdsliv vil altid være noget du kan bruge i din karriere. Uanset karrierevalg eller skifte. Du skal her prøve at få vendt dine tidligere erfaringer til noget positivt i forhold til, hvor du er på vej hen. Se om du kan gøre brug af dine værktøjer i en anden form end det, du har været vant til tidligere. Eksempelvis kan en tidligere stilling som sygeplejerske give dig gode færdigheder inden for kundehåndtering og kommunikation. Du kan stadig bruge disse kompetencer, hvis du søger mod servicefaget i din nye karrierevej. Det handler mere om din egen indstilling til at inkorporerer dine egenskaber i dit nye karrierevalg.

 

Læs mere: De fire mest almindelige årsager til jobskifte.

 

5. Når man tjener mange penge, er man lykkelig

Penge er en stor del af livet og står i mange situationer alene som grund for karrierevalg. Men er det pengene alene der gør dig til en lykkelig person? Der er flere undersøgelser der viser, at folk synes det er vigtigere at nyde, hvad de laver, end at tjene mange penge. Når det er sagt, skal man selvfølgelig have pengene i tankerne, da man jo også skal have råd til at betale sine regninger. Samtidig kan man sige, at man bliver nødt til at vurdere, hvad der er vigtigst for dig selv. At lave hvad man elsker sikrer ikke altid penge, men på den anden side kan man sige, at tjene mange penge sikrer ikke altid, at du kan lide, hvad du laver. Det vi alle ønsker er kombinationen af disse to ovennævnte faktorer.

 

6. Vil jeg tjene mange penge, skal jeg have en kandidatgrad

Hvis du går efter alene at tjene mange penge, så behøver du på ingen måde en kandidatgrad eller en uddannelse for den sags skyld. Det giver gode muligheder, men stadig er der ingen garanti. Samtidig kan man sige, at hvis man satser sin uddannelsesvej alene på pengene, så kan du blive efterladt skuffet. Her er en balance mellem hvad du kan lide, hvad du kan og hvad du vil tjene vejen frem.

 

7. De fleste har styr på, hvordan deres karriere skal gå

Det er meget få der egentlig har helt styr på hvordan deres karriere skal gå. I nutidens Danmark har vi så mange muligheder, at det næsten kan være svært at vælge, hvilken vej man skal gå og ender derfor ud i mange skift gennem livet. Det kan samtidig gøre det sværere da man føler alle rundt om en har styr på hvad de vil, men det viser sig, at de fleste tænker præcis den tanke. Så næste gang du føler, at du ikke har styr på hvor du er på vej hen, så hold hovedet højt. Vid, at du ikke er den eneste og tro på dine valg uanset hvad.

Sidder du med en lyst til at skifte karriereretning, kan du klikke her for at oprette en Karriereprofil hos STATUM.

 

Mere Inspiration

Er du til spændende iværksætterhistorier? Så lyt til vores podcast med tidligere deltagere fra Løvens Hule.

Leder du efter inspiration til det perfekte stillingsopslag? Så læs her!