Guide til det perfekte stillingsopslag

Når din virksomhed skal ud og finde de klogeste talenter, de mest kreative designere eller de mest analytiske hjerner, er det vigtigt, at du skaber interesse med dit stillingsopslag, og at du fanger læsernes opmærksomhed – og gerne de rigtige læseres opmærksomhed.

Et stillingsopslag er et afgørende skridt på vejen mod den successfulde ansættelse. Det kan ikke fornægtes.

Ofte er stillingsopslaget det første indtryk en kandidat får af virksomheden, hvorfor det også er noget, man bør tage seriøst. Det handler ikke kun om at frasortere de forkerte kandidater, men også om at tiltrække de rigtige. Det er en svær disciplin, som kræver øvelse og erfaring. Dog er der massere af gode råd, som kan være guld værd i processen. Disse har vi samlet en del af på denne side i både video og tekst, fra os og virksomheden Mimer, som er eksperter indenfor feltet.

 

Statums bedste råd

Et stillingsopslag er en salgstale. Det er ikke en lang liste med krav til kandidaten. Vi ser jævnligt virksomheder, som er enormt nervøse for at få forkerte ansøgere. De har en lang række specifikke krav om erfaring, uddannelse, evner, personlighedstræk, kompetencer, certificeringer, diplomer osv. Sagen er, at disse virksomheder i 99 ud af 100 tilfælde må gå på kompromis med et eller flere punkter og ansætte den som passer bedst og på flest krav.

I stedet for at fokusere på at skræmme de forkerte væk, skal du i stedet gå efter at tiltrække de rigtige. Dette gør du ved, at tænke dit stillingsopslag som en salgstale. Du skal sælge virksomheden, kulturen, kollegaerne og ikke mindst stillingen. Dette betyder ikke, at du skal lyve og sælge varm luft. Det betyder bare, at du skal fremhæve de fede ting, mulighederne, udfordringerne, altså ganske enkelt gør stillingen spændende.

Det skal ikke forstås således, at du ikke skal skrive nogle krav overhovedet. Selvfølgelig skal der være krav og en beskrivelse af, hvem du leder efter. Bare sørg for, at den du leder også er realistisk og ikke et eller andet supermenneske, som kan det hele, men ikke findes. En succesfuld ansættelse skabes ikke af krav, men derimod et kulturelt og personligt match, samt et sæt kompetencer og en vilje til at løse opgaverne. Dette finder du aldrig ved at fortælle, hvem du i hvert fald ikke leder efter.

Formår du at sælge stillingen, uden at oversælge, så får du altså også de bedste ansøgere.

Ovenstående råd er ganske overordnet og er derfor noget, som du bør have in mente igennem hele jobannoncen. Til at komme med de mere specifikke råd, har vi allieret os med virksomheden Mimer, som har skrevet nedenstående indlæg.

 



 

*Følgende er et gæsteindlæg er skrevet af virksomheden Mimer.

Det perfekte stillingsopslag

Det er vigtigt, at dit stillingsopslag er fængende, således at de helt rigtige kandidater husker det, og ikke mindst vælger at søge det. Derudover er det også afgørende, at du med dit stillingsopslag får kogt hele stillingen ned til en beskrivelse, der ikke bliver for lang, så læserne ikke bliver skræmt væk af en for stor mængde tekst. Du skal dog samtidig være knivskarp i beskrivelsen af jobbet. 

 

Overskriften på stillingsopslaget

Det første modtageren læser, er overskriften. Ligesom i enhver anden tekst er det derfor vigtigt, at den er fængende og fortæller om stillingen. Den må også meget gerne være sælgende allerede fra start, således at læseren har lyst til at læse videre. Derfor kan det være en god idé at afholde sig fra generelle overskrifter såsom ”Studentermedhjælper”, men i stedet prøve at gøre det attraktivt og allerede i overskriften forklare, hvad denne studentermedhjælper skal bruges til. Det kan f.eks. være titler såsom ”Analytisk studentermedhjælper til Key Account Management teamet” eller ”Kreativ grafiker til at forme vores brand”.

 

Hav styr på jobprofilen i stillingsopslaget

Når I skal udarbejde jeres stillingsopslag, kan det være en rigtig god idé at udarbejde en jobprofil. En jobprofil er ganske enkelt en beskrivelse af, hvad jobbet indeholder, hvilket ansvar man får, hvilke kompetencer man skal have og andre ting, der er relevante for jobsøgeren at vide om stillingen. Der er mange ting at have med i et stillingsopslag, og hvis man udarbejder en jobprofil kan det være en god måde at holde overblikket på. Et eksempel på en jobprofil kan for eksempel se således ud:

  • Jobbet er med tiltrædelse hurtigst muligt eller senest d. 1/9
  • Ansvarsområder
  • Hvem man samarbejder med
  • Hvem man rapporterer til
  • Hvad der forventes af kandidaten
  • Eventuelle særlige forhold

Ovenstående bullet points er blot eksempler på, hvad der kan indgå i en jobprofil, men det er oftest, at vi ser disse gå igen, da de giver en god indikation af, hvad jobbet indebærer. Samtidig kan der ved eksempelvis ansvarsområder tilføjes en række forskellige områder, hvortil kandidaten har ansvaret.

 

Billede af stillingsopslag

 

Personprofilen i stillingsopslaget

I forlængelse af jobprofilen er det også vigtigt at have styr på den personprofil, man søger. Hvilken type kandidat leder man egentlig efter, hvilke kompetencer skal den jobsøgende have for at udføre jobbet tilfredsstillende, og er der nogle bestemte krav kandidaten skal leve op til? Alt dette er essentielt at have med i sit stillingsopslag, så man kun får kandidater, der faktisk er relevante for den stilling, man har slået op. Da et stillingsopslag hurtigt kan blive meget langt, kan det være en god idé at holde det til de kompetencer, der virkelig skal være hos kandidaten. Det der oftest bliver kaldt ”need to have” fremfor ”nice to have”. Oftest bruger virksomheder vendinger såsom ”Vi forestiller os, at du…”. Det kan være en god idé ikke at diktere præcis, hvordan kandidatens profil er, men i stedet bruge vendinger såsom ”vi forestiller os”, da det åbner op for flere kandidater. 

 

Vær opmærksom på dit sprog i dit stillingsopslag

Når du skal skrive teksten til dit jobopslag, er det meget vigtigt, at du har fokus på, hvilket sprog du skriver i. Først og fremmest er det naturligvis vigtigt, at jobopslaget er fejlfrit og skrevet korrekt, i en flydende tekst og, at det er knivskarpt. Derudover må det heller ikke, som nævnt tidligere, blive alt for langt. Der er intet mere kedeligt end at læse et jobopslag, hvor alt teksten bare er listet i punktform, så det er derfor også vigtigt, at du holder dit sprog flydende. Endvidere opfordrer vi til, at du skriver i ”du-form”, og tiltaler læseren med ”du”. På denne måde personliggør du stillingsopslaget, og den eventuelle kandidat føler, at det er rettet mod ham og ikke alt og alle. Yderligere er det rigtig vigtigt, at den tekst, du skriver, omhandler stillingen og ikke i lige så høj grad virksomheden. Kandidaten vil vide, hvad jobbet går ud på, og ikke kun hvad virksomheden laver.

 

Kontaktinformation og nærmere fakta i stillingsopslaget

Når I skal slutte jobopslaget af, er det en rigtig god idé at huske at have alle informationerne om virksomheden med. Det er derfor vigtigt, at I husker at skrive, hvor virksomheden er placeret, og hvem man skal kontakte, hvis man har yderligere spørgsmål eller andet. Derudover er det også en rigtig god idé at skrive en ansøgningsfrist, samt om det er fuldtid eller deltid. En ekstra ting, I kan have med, er at tilføje, hvordan man ansøger: er det online via et særligt skema? Skal man sende en ansøgning til den rekrutteringsansvarlige? Eller måske noget helt tredje. Fjern al tvivl hos læseren om, hvordan man ansøger. Det kan også være en god idé at gøre det klart, hvorvidt der skal uploades CV og ansøgning eller kun én af delene. 

 

Få hjælp fra professionelle til jeres stillingsopslag

Hvis I har problemer med at få udarbejdet et stillingsopslag, I er tilfredse med, kan det også være en løsning at kontakte virksomheder, der beskæftiger sig med at udarbejde skriftligt materiale til virksomheder. Her kan man blandt andet tage kontakt til os, Mimer. Vi har opbygget en skribentdatabase, der gør det muligt for virksomheder at få en skribent, der passer til lige netop deres behov. Vi hjælper med alt lige fra markedsføring til stillingsopslag. På denne måde kan I sikre jer, at jeres skriftlige materiale – herunder et stillingsopslag – bliver knivskarpt, således at de rette kandidater henvender sig til jer omkring jobbet.

 

Opsummering af det perfekte stillingsopslag

For at opsummere kan det altså konkluderes, at det er utrolig vigtigt at have en knivskarp job- samt personprofil til jobbet. På denne måde sikrer I, at I får de bedste kandidater og – vigtigst af alt – at de passer til både jobbet og virksomheden. I job- og personprofilen har I også mulighed for at opstille det overskueligt, så læseren ikke er i tvivl, om jobbet er noget for vedkommende eller ej. Derudover er det også vigtigt, at jobopslaget er skrevet i et rent, fejlfrit og kontant sprog. Kom lige til sagen og tiltal læseren i ”du-form”. Hav fokus på, at du skriver om stillingen og ikke virksomheden. Slutteligt er det også vigtigt, at du har alt information med i din jobannonce. Hav kontaktinformation og adresse med, samt en ansøgningsfrist med i opslaget og, måske, vigtigst af alt: hvordan man søger stillingen. 

 



 

Mere inspiration

5 afgørende steps til en succesfuld salgsafdeling i 2018

Den ultimative rekrutteringsproces 2018

Podcast med tidligere deltagere fra Løvens Hule