Jobansøgning tips

5 tips til den gode jobansøgning

En virksomhed modtager gerne over 100 ansøgninger pr. stilling, og derfor skal din ansøgning skille sig ud, for at få opmærksomhed. Vi har opstillet fem råd til, hvordan du kan forbedre din ansøgning.

En jobansøgning er en svær disciplin. I de fleste rekrutteringsprocesser er det, desværre enormt svært at komme særlig langt, hvis ikke du mestrer denne disciplin. Du kan være den mest værdifulde og gavnlige kandidat blandt et stort felt af ansøgere, men hvis ikke du brænder igennem i din ansøgning, så får virksomheden aldrig mulighed for at opleve dig.

Der findes ikke nogen simpel opskrift på, hvordan du skriver en jobansøgning, eftersom den kan skrives på så mange forskellige måder. Der er altså stor forskel på om du søger en stilling som mødebooker eller salgsdirektør. Så i stedet for at give en universel opskrift, så får du herunder 5 tips, som hjælper dig tættere på den gode ansøgning.

 

1. Forbered dig

Skriv en ny ansøgning til hver stilling, du søger. Under en rekrutteringsproces sender ansøgere ofte den samme uopfordrede ansøgning til flere forskellige stillinger. Ansøgeren laver altså en skabelon, hvor kun virksomheds navnet ændres for hver stilling, der søges. Vi anbefaler, at du bruger god tid på hver eneste ansøgning, du sender afsted, og sætter dig ind i, hvem virksomheden er, så du føler dig forberedt og har alt den nødvendige viden, du behøver om virksomheden for at kunne skrive en kvalificeret ansøgning, der viser indsigt. Derudover bør du nøje overveje, hvorfor du søger stillingen og gøre opmærksom på det i ansøgningen. Send hellere 10 gennemarbejdede ansøgninger end 50 ’skabelonsansøgninger’.

 

2. Gør den personlig

Som læser af din ansøgning vil man gerne vide, hvem du er som person. Dette er en vigtig del af ansøgningen, da du også skal passe ind i arbejdsmiljøet og indgå i virksomhedens kultur, hvilket læseren af ansøgningen her får mulighed for at vurdere. Vær opmærksom på at skrive i en form, der giver læseren mulighed for at mærke, hvem du er og vis gerne noget gejst og passion for stillingen, så man kan mærke, at det er noget du virkelig gerne vil, men tænk samtidig på at holde den professionel, så den ikke ender ud i lol, hahah m.v.

 

Ansøgning til job

 

3. Forklar hvordan du vil skabe værdi for virksomheden

Hvad er det ved dig, og dine kompetencer, der gør, at det netop er dig, de skal ansætte? Kom med eksempler og beviser på, at du vil kunne opnå det efterspurgte i jobbeskrivelsen. En måde at få nogle ekstra point på er at fortælle, hvad du kan give i udbytte. Er du rigtig skarp, kan du til jobsamtalen præsentere et budget, der viser, hvad du som ansat koster, og hvad virksomheden vil genere økonomisk af at have dig ansat. Her er det selvfølgelig en fordel, at der bliver genereret mere end du koster, så det er favorabelt for virksomheden at ansætte dig.
I ansøgninger bliver der ofte skrevet, hvad man som ansøger vil have ud af jobbet. Du bør i stedet fokusere mere på, hvilket udbytte virksomheden vil få ved at ansætte dig – det er det, de rekrutteringsansvarlige gerne vil læse.

 

4. Vær ærlig

Husk at være dig selv, når du skriver en ansøgning og pynt ikke for meget på det. Ofte kan man ud fra en ansøgning få en fornemmelse af, at personen bag ansøgningen er utrolig interessant, men når kandidaten inviteres ind til samtale, viser det sig at være en helt anden person, end hvad der er givet udtryk for i ansøgningen. Det er både spild af virksomhedens tid, men vigtigst af alt er det spild af din tid. Mange bruger nettet som hjælp til at skrive en ansøgning og kopierer disse tips og tricks direkte, men vi råder til, at du kun lader dig inspirere af andres ansøgninger, og bruger den inspiration til at skabe din egen tekst, som stemmer overens med, hvem du er.

 

5. Brug fængende nøgleord

Når du skriver en ansøgning, er det vigtigt, at du overvejer betydningen af hvert eneste ord, du skriver. Vælg derfor dine ord med omhu og lad dem give din ansøgning noget krydderi og liv. Et forkert ordvalg kan have betydning for, hvorvidt du bliver taget i betragtning til jobbet eller ej, og også hvordan du opfattes som person. Vælg fængende ord og hold din tekst professionel. Derudover er det også vigtigt, at man som læser forstår de ord og sætninger, du skriver, og at du helt undgår enhver form for stave- og tastefejl.
Du kan med fordel anvende de kompetencer, arbejdsgiveren efterspørger i jobannoncen som nøgleord gennem din ansøgning.

 

Mere Inspiration

Har du lyst til at forsøge dig med en anderledes og kreativ jobansøgning, kan du læse lidt inspiration her.

Du kan også læse vores blogindlæg om de fire mest almindelige årsager til at folk skifter job.