Sabbatår-job

Det bedste job i dit sabbatår er et salgsjob (Opdateret 2020)

Derfor er et sælgerjob det bedste, du kan bruge dit sabbatår på i 2020.

Står du foran et sabbatår? Er du blevet afvist af dit drømmestudie, skoletræt eller leder du bare efter et job, indtil du finder ud af hvad du vil? – Så læs med her og lær, hvorfor salgsjob er det, du skal ha’ i dit sabbatår!

Mit navn er Nicolai Filsøe, jeg blogger om salg her hos STATUM, hvilket du kan læse mere om her. I januar 2014 stod jeg uden job og havde ingen ide om, hvilken karrieresti jeg skulle følge. Jeg har altid været god til at snakke, og ifølge min folkeskolelærer nok lidt for god. Derfor gav det mening, da en ven foreslog mig et job inden for salg. I løbet af et helt til halvandet år oplevede jeg den største professionelle udvikling i mit liv. Langt større end jeg havde regnet med.

Årsagen til dette er som udgangspunkt salgsbranchens fokus på personlighed. Din uddannelse og faglige kompetencer kommer som oftest til kort, hvis ikke din personlighed er rigtig.

 

Video: Derfor skal du blive sælger

Er du i tvivl om et job som sælger er noget for dig? Se denne video, læs blogindlægget og bliv klogere.

Job uden uddannelse i dit sabbatår

Da jeg startede som sælger, var min eneste uddannelse en gymnasial eksamen fra Køge Gymnasium. Ifølge mit karakterblad var mine spidskompetencer inden for psykologi, oldtidskundskab og idræt. Bortset fra psykologi, var det ikke fag, som påvirkede mine evner som sælger.

Eftersom din uddannelse ofte kommer i anden række, når du søger et salgsjob, er det et oplagt job til et sabbatår. Her kan du komme direkte fra ungdomsuddannelse og få et job. Det kan hos enkelte virksomheder være en fordel med en uddannelse, men i langt de fleste tilfælde er det ikke det afgørende.

I løbet af mit sabbatår oplevede jeg mange personer med lange uddannelser, som ikke evnede at sælge noget som helst. Det viser bare, at et sælgerjob handler meget mere om, hvem du er, hvordan du er og langt mindre om, hvad der står på dine papirer. Ligesåvel som at uddannelse ikke er et krav, er erfaring det ofte heller ikke.

Kommer du uden nogen salgserfaring, så får du som regel også et internt uddannelsesforløb i virksomheden. Her får du grundlæggende salgstræning og oplæring i virksomhedens produkter.

 

Sabbatår job

 

Det giver erfaring og ser godt ud på CV’et

Et salgsjob i dit sabbatår kan være det oplagte svar på det evindelige paradoks: ”For at få et job, skal du have erfaring, men for at få erfaring skal du have et job”. Et salgsjob giver dig muligvis den nødvendige erfaring, som kræves i din fremtidige jobsøgning.

Personligt har jeg ikke haft problemer med at få studiejob, kontra mange af mine medstuderende, som ikke har meget erfaring og derfor knokler med jobsøgningen. Selvom du ikke forventer en karriere inden for salg i fremtiden, vil dét, at du har været på en arbejdsplads, haft et ansvar og haft kollegaer være en stærk forbedring til et CV for dig, som er under uddannelse eller nyuddannet.

Som sælger får du dit eget budget, personlige målsætninger, forhandlingskompetencer osv. Alt sammen noget som giver dig ansvar, hvilket enhver fremtidig arbejdsgiver klapper i hænderne over. Du får lov til at forhandle priser, sammensætte løsninger og arbejde disciplineret i en position, hvor andre har forventninger til dig. Det er altså et ansvarsniveau, eller to, over at være lukkeansvarlig i en tøjbutik.

En hovedregel indenfor salg er, at har du leveret som sælger, og kan finde ud af det, så kan du altid få job! – og det er uanset høj- eller lav arbejdsløshed – alle virksomheder kan altid bruge en dygtig sælger!

 

Forskellige brancher

En af de fantastiske ting ved salgsfaget er, at der er så mange forskellige produkter at sælge. Det betyder, at du kan vælge mellem mange brancher alt afhængig af, hvad der interesserer dig. Du kan sælge løsninger indenfor mode, IT, marketing, transport, kontor, sikkerhed og mange flere. Selvfølgelig er der nogle job, som er nemmere end andre at få, men som udgangspunkt skal alle produkter jo sælges ik?

Hvis du f.eks. drømmer om at arbejde med marketing, er det svært at losse døren ind i en virksomhed og arbejde med det direkte uden erfaring. Derfor kan et sælgerjob være en god indgang til branchen, da det giver den viden, erfaring og netværk, som sætter dig foran i køen.

Hvis er interesseret i et sælger job, kan du danne dig et overblik over muligheder i salgsverdenen her. 

 

Styrk dit professionelle netværk i dit sabbatår

For det første udvides dit netværk pga. dine kollegaer. Drengene her fra STATUM har jeg f.eks. mødt gennem mit sabbatår-salgsjob, hvilket, so far, har været en god investering. Sælgere er ofte meget ambitiøse, resultatorienterede og fulde af krudt i r*ven. Den slags mennesker er altid gode at have i nærheden. Før du ved af det, har du forbindelser i store virksomheder eller endda tidligere kollegaer som har stiftet egen virksomhed – ligesom tilfældet med Statum og mig.

For det andet kan dine forbindelser til kunder i forskellige virksomheder og brancher være guld værd i fremtiden. Du kan få potentielle arbejdsgivere, mulige samarbejdspartnere eller måske endda fremtidige kunder. Eftersom disse personer er nogen du har solgt til, er de formentligt beslutningstagere, og derfor et værdifuldt aktiv for dig og din fremtidige karriere.

 

En god opsparing, hvis du arbejder hårdt

At arbejde som sælger i sabbatåret giver dig en mulighed for at spare op til studielivet. Som sælger har du en grundløn, men denne kan, som oftest, hæves betragteligt pga. provision eller/og bonus. Før jeg startede på studie, var et af mine mål at skrabe en masse penge sammen i mit sabbatår, så ikke min studietid skulle være på ren SU.

Hvis du er en dygtig og hårdtarbejdende sælger, kan du nå at etablere en solid opsparing, som kan gøre hele din studietid nemmere. Du behøver ikke at tage et studiejob af nød, men kan tillade dig at være kræsen og vælge de jobs, som har størst relevans for dit studie. Måske du endda kan fortsætte i dit salgsjob på deltid under studiet.

 

Hår på brystet

Dét at skulle overbevise et fremmed menneske om at investere penge i dig og dit produkt er for mange et stort ryk ud af den trygge og varme comfort zone. Salg er et af de jobs som udvikler, udfordrer og bidrager med så mange hår på brystet, at det gir en velcro lyd, når du tager din uldsweater af. Uanset om det er iskold canvas, eller du snakker med direktører i store virksomheder, får du skubbet nogle grænser, som i sidste ende gør dig bedre og stærkere som person.

Som sælger lærer du at arbejde målrettet, disciplineret og med et stort ansvar for eget budget. Her er din ansættelse, ganske enkelt, betinget af din evne til at tjene penge til firmaet. Dette aspekt giver dig også en bedre forståelse af, hvordan en virksomhed hænger sammen, og hvordan en forretning fungerer.

I de fleste salgsvirksomheder er der også gode forfremmelsesmuligheder. Er du god til at sælge, kan du formentlig også lære fra dig. Det betyder at du, indenfor et år, sagtens kan nå at stige i graderne og arbejde med ledelse.

Før du ved af det, kan du stå som tyveårig og skulle coache, vejlede og hjælpe andre med at sælge. Dette bidrager igen til din allerede kraftige brystbehåring, og ser samtidig god ud på CV’et.

 

Job i Sabbatår

 

Salgskompetencer kan bruges til alt – også efter dit sabbatår

En sidste bonus ved at arbejde med salg i dit sabbatår er, at kan du sælge, så kan du bruge det i stort set alt, du laver. Skal du score? Til jobsamtale? Eksamen? eller bare købe fem bananer til fire bananers pris, så er salgskundskaber en kompetence, som du kommer rigtig langt med.

Også selvom du ingen intentioner har om at arbejde med salg resten af din karriere, så er den selvtillid, udstråling og “coolnes,” du får guld værd. Derudover lærer du også at stå på egne ben og tage ansvar for din egen forretning.

F.eks. har størstedelen af Statums stiftere fungeret som sælgere, inden de blev selvstændige. De har oplevet, hvordan hårdt dedikeret arbejde skaber fantastiske resultater og ganske enkelt betaler sig. Det har selvfølgelig givet drengene mod på at stå på egne ben og hoppe ud i iværksætteri.

Så nu kan vi vel begge blive enige om at et salgsjob, er det, du skal ha’? Opret dig her og kom tættere på den største professionelle udvikling i dit liv!

 

Mere inspiration

Det er set før, at sabbatåret kan blive en karrierevej. Her kan du se interview med Simon, som har prøvet netop dette.