
Startlån: de bedste lånemuligheder for nye virksomheder
Flere og flere danskere går og leget med tanken om at springe ud som selvstændige og starte deres egen virksomhed. Det er langt fra alle der ender med tage springet, men bare det at det er en tanke der rumstere i manges hoveder, vidner om at vi har skabt en kultur, hvor vi arbejder så meget og får så lidt igen. Det kan ses så simpelt, at vi bytter vores tid for penge og ofte er der næsten ikke noget tilbage efter SKAT har været der og efter man har betalt alle sine faste udgifter. Man vil selvfølgelig også skulle give sin tid, for at starte en succesfuld virksomhed, men i det mindste gør man det for en selv og for at sikre sin egen og eventuelt sin families fremtid, fremfor at knokle en vis legemsdel ud af bukserne, for at gøre en anden mand, kvinde eller aktionær rig. Der hvor mange mister gnisten, er når de indser hvad det koster at blive selvstændig. Man siger blandt andet farvel til en fast indkomst, i hvert fald de første år. Fraværet af en sikkerhed det trods alt giver, at bytte sin tid for penge, er det der gør, at det bliver ved tanken for de fleste. Men hvis nu bare de var klar over, at der er noget der hedder et startlån og at det er det, der kan være mulighed for at tage springet.
Startlån og dets formål forklaret
Et startlån er præcist som navnet antyder, et lån der kan optages for at starte sin egen virksomhed. Der er mange udgifter forbundet med det at starte en virksomhed op fra bunden. Bare udgifterne til en hjemmeside og en eventuel webshop, kan løbe op i mange tusinde kroner, hvis man prioriterer at få det gjort ordentlig fra starten. Skal man sælge produkter, så skal der også indkøbes et varelager, der skal styr på emballage og hundredevis af andre små ting. Hvis man i stedet sælger sine ydelser, er der også brug for penge for at komme i gang. Måske ikke lige så mange, men man kan sjældent starte gratis.
Med et startlån kan man komme langt alt efter hvor stort et lån man kan få. Hvis der er tale om et mindre beløb kan man overveje andre lånetyper, men for dem med den gode idé og et helt store behov, er der meget man skal have styr på, bare for at søge lånet. Nogle udbydere kræver nemlig at se en gennemarbejdet forretningsplan og et proof-of-concept, for at overhovedet overveje at låne penge ud til en person, der dropper alt de sikre for at satse på en idé. Der findes dog også udbydere af erhvervslån, der stiller mere almindelige krav.
Hvem kan få et startlån?
For at få et startlån, skal man være selvstændig erhvervsdrivende, der enten er startet op for ikke så lang tid siden (man kan altså ikke få et startlån, hvis det er to år siden man startede sin virksomhed) eller man skal have planer om at starte sin virksomhed op indenfor kort tid. Hvis man stadig er i opstartsfasen, så vil mange udbydere som nævnt kræve en form for dokumentation af ens forretningsidé og allerhelst en forretningsplan. Det kommer dog meget an på hvilken type udbyder man vil ansøge om lånet hos. Vi ved alle hvor glade banker er for dokumentation, så hvis det er her man vil ansøge, har man bare at være godt forberedt.
Man kan også vælge et alternativ til banken i form af et af de mange lånefirmaer der findes online i dag. Det er også her, at man ofte vil blive mødt med de samme krav, som hvis man søgte om et helt almindeligt lån til private, som for eksempel et forbrugslån. Faktisk vælger mange at optage et forbrugslån fremfor et erhvervslån, af den årsage, at der ikke stilles nogle krav om at man skal stille sikkerhed for lånet, ligesom at man også er fri til at bruge lånet på præcis det man har lyst til, da der er tale om et lån, der ikke er bundet til et formål. Uanset hvilket lån man vælger, så er der både fordele og ulemper, der følger med lånet. Du kan gå til billigeforbrukslån.no/bedriftslån/ hvis du vil læse mere om disse muligheder.
Fordele og ulemper ved de forskellige lån
Alle lånetyper har deres helt egne fordele og ulemper, og det er derfor en god idé at tage en dag ud af kalenderen og køre hen til ens yndlingsspot, når det kommer til at reflektere over ting, for selv om det synes som en mindre ting, så er valget af lånetype noget man bør tænke grundigt over, inden man bare ansøger om et tilfældigt lån. Hvis vi starter med erhvervslånet, så har det den fordel, at det er specifikt designet til selvstændige og at der er noget mere seriøst omkring dem. Ulempen er det store krav til dokumentation, som kan være lige i overkanten i nogle tilfælde, da det er praktisk umuligt, at spå om fremtiden.
Går man i stedet med et forbrugslån, som lånet der skal hjælpe en med at starte sin virksomhed op, så er fordelene, som vi allerede har beskrevet i denne artikel, at man først og fremmest ikke skal stille sikkerhed for lånet, og at det er et lån, der ikke er bundet til noget specifikt formål. Der hvor det kan være lidt en ulempe, er, at der oftest vil være en højere rente, end man ser på de mere specialiserede erhvervslån. For nogle opvejer fordelene dog ulemperne, og hvis det er sådan, så bør man overveje at vælge forbrugslånet.
Få hjælp til at starte din virksomhed op
En fejl mange start-ups begår, er at tro at de kan klare det hele selv og ikke behøver andet end økonomisk hjælp til at komme i gang. Ca. halvdelen af alle virksomheder er lukket ned igen, inden der er gået 2 år, så man bør ikke være afvisende for at finde og benytte sig af en rådgiver og/eller sparringspartner, men i stedet tage imod sådan et tilbud med åbne arme. Ved at have en mentor, rådgiver eller sparringspartner, kan man også undgå at begå mange af de fejl nye selvstændige ofte begår. Det at have adgang til andres erfaringer, der kan hjælpe ind sikkert ind i livet som selvstændig, er en uvurderlig kilde, som man på ingen måde skal undervurdere, men i stedet være taknemmelig for og bruge så meget som man nu kan, uden at det bliver til last for den eller de, som du sparrer med eller som mentorer dig.