Work-life balance

For at præstere bedst muligt på arbejdet og samtidig have tid og overskud til privatlivet, må der være en balance mellem de to parter. Work-life balance er kommet for at blive.

Work-life balance er et fænomen, vi støder på oftere og oftere, og som har fået sin relevans i vores travle liv, hvor vi gerne vil præstere på jobbet, have tid til fritidsaktiviteter og samtidig være gode forældre for vores børn. Men hvordan får man tid til det hele og opretholder en balance imellem alle de aspekter i livet, som vi gerne vil bruge tid på? Det er ikke nødvendigvis noget, work-life balance fænomenet kan give et endegyldigt svar på, men det er dét, som fænomenet ønsker at sætte fokus på at opnå.

Hvorfor er det vigtigt?

 

Princippet i work-life balance er, som det måske fremgår af navnet, en balance mellem arbejde og fritid. For mange kan det være svært at finde det balancepunkt. Vi tager ofte vores arbejde med hjem enten ved at tjekke og besvare arbejdsrelaterede mails på telefonen eller have arbejdscomputeren med hjem, så de sidste opgaver kan blive krydset af listen, efter aftensmaden er indtaget.
Fortsættes livet på en måde hvor der ingen fritid er, og hele ens hverdag og weekend drejer sig om arbejde, kan det have store konsekvenser for os selv og vores omgivelser.

Ud over de mere almindelige, og måske knap på alvorlige, konsekvenser ubalance i arbejds- og privatlivet kan medføre som træthed, manglende overskud og motivation samt ingen tid til fritidsaktiviteter, kan der også være mere alvorlige konsekvenser så som ingen tid til familie og venner, stress, sygemelding og i værste tilfælde dødsfald grundet stress.
Det kan være svært at forstå, hvordan 1400 danskere hvert år dør af stress sammenlignet med de 183 mennesker, der døde i trafikken sidste år, men det er desværre en sandhed, som vi må forholde os til og tage seriøst.

 

 

Læs også: Sådan skriver du det perfekte stillingsopslag.

 

Find dit eget balancepunkt

 

Det er vigtigt, vi finder ud af at leve et liv, hvor vi hver især finder et balancepunkt, hvor vi arbejder så meget, som vi mener er rigtigt og har et privatliv ved siden af, som også bliver plejet. Det kan være meget individuelt, hvor det punkt ligger.
Der er ikke et facit for, hvornår vi har opnået work-life balance, og det handler ikke bare om at dele det op 50/50, fordi det netop er meget forskelligt fra person til person, hvornår man kan mærke balancen i sit liv, og man trives. Lykke handler nødvendigvis ikke om, hvor mange penge vi tjener, men nærmere om at nyde hvad vi laver. For nogle mennesker er der balance, når 40% af tiden bruges på arbejde og 60% på privatlivet – for andre er det måske omvendt.
Derudover er det ikke kun småbørnsfamilier, der kan have et ønske om og behov for at få balance i deres liv. Det gælder for alle arbejdende mennesker, som på trods af, at de ikke har børn de skal hjem til, kan have svært ved at lægge arbejdet fra sig og finde tiden til venner, madklubber, sportsaktiviteter og alt det andet, som livet er fyldt med.

Det handler om at mærke efter dér, hvor vi befinder os i livet og finde den gyldne middelvej, som ender ud i overskud og glæde både på arbejdet og i resten af livet.

Mere Inspiration

Synes du dette var interessant, bør du se dette interview om, hvordan du bliver headhuntet til Google.

Ellers kan du læse om rekruttering af sælgere her.