Film for sælgere: De 12 bedste salgsfilm

Der er desværre ikke lavet særlig mange film om salg – især ikke i nyere tid. Men dem, der er lavet, er til gengæld virkelig gode! Vi har lavet en liste med de 12 bedste film, som beskæftiger sig med salg rangeret ud fra  IMDB rating.    12. A Family Man (6,5 IMDB)  A Family […]

Der er desværre ikke lavet særlig mange film om salg – især ikke i nyere tid. Men dem, der er lavet, er til gengæld virkelig gode!

Vi har lavet en liste med de 12 bedste film, som beskæftiger sig med salg rangeret ud fra  IMDB rating. 

 

12. A Family Man (6,5 IMDB

A Family Man er fra 2016 og faktisk den nyeste film på listen. Vi mener dog, at dens rating på 6,5 er for lav, da det faktisk er en god film på flere punkter.

Filmen handler om en headhunter, der ikke skyr nogen midler for at nå hans salgsmål. Hans job er 100% provisionslønnet, og hans arbejdsplads er et boiler room, hvor kun de bedste overlever. Modsat mange andre salgsfilm følger man også, hvad dette job – og hans svindende moral – gør ved hans privatliv, hvilket er et fedt twist. 

 

11. Tin Men (6,5 IMDB)

Tin Men er en ældre film fra 1987, som tager udgangspunkt i den nærmest uddøende salgstype: Dør-salg. 

Man følger to konkurrerende dør-sælgere, som er villige til at bruge ethvert trick i bogen for at lukke et salg. Dette fører til, at begge sælgere bliver stillet for retten, hvor de risikerer at miste deres salgs-licens.

Sideløbende følger man de to mænds privatliv på godt og ondt – dog mest ondt.

 

10. The Big Kahuna (6,6 IMDB)

Tre mænd har seks timer til at lukke deres livs største salg. Manden, de skal sælge til, er The Big Kahuna. De to erfarne sælgere, Larry og Phil, tvinges til at overlade salgs-pitchet til den unge og uerfarne kollega Bob. For at komme i nærheden af The Big Kahuna bliver Bob kørt i stilling som bartender til en konference, hvor The Big Kahuna deltager. Bobs salgsteknik er dog noget anderledes, end de to erfarne sælgere ville ønske, hvilket resulterer i en masse frustrationer og sjove scener. 

 

9. Boiler Room (7,0 IMDB)

Boiler Room er en klassisker fra 2000. Den handler om Seth, som er et college dropout, der i jagten på hans fars anerkendelse tager et job som børsmægler hos et tvivlsomt firma, som kun ansætter folk uden uddannelse og erfaring. Seth bliver en dygtig sælger, men begynder at indse, at de salgsteknikker han lærer, og de produkter han sælger ikke er helt lovlige. 

Filmen indeholder mange fantastiske scener og one-liners. Den er helt klart et must see!

 

8. Tommy Boy (7,1 IMDB)

Tommy Boy er en komedie, der handler om Tommy, som er søn til en succesfuld forretningsmand. Planen er, at Tommy skal overtage virksomheden, men han er ikke ligefrem egnet. Faren dør dog pludseligt, og Tommy overtager virksomheden samt en kæmpe gæld. For at fjerne gælden tager Tommy med farens tidligere assistent, Richard, på en salgs-roadtrip rundt i USA med målsætningen om at sælge 500.000 bremseskiver (jep, bremseskiver). Tommy er dog ikke ligefrem en dygtig sælger, så det bliver ikke en nem opgave. 

 

7. Jerry Maguire (7,3 IMDB)

Citatet “Show me the money!” stammer fra denne filmklassiker. Den handler som sports agenten Jerry Maguire, som bliver fyret fra sit velbetalte job og pludselig er på røven. Han beslutter sig for at starte sit eget agentur, og størstedelen af filmen handler om hans kamp for lukke kunder samt fastholde eksisterende. Der er dog også klemt lidt kærlighed ind. 

 

6. Wall Street (7,4 IMDB)

Denne klassiker fra 1987 er også et must see. Man følger den unge børsmægler Bud, som for alt i verdenen vil arbejde for sit forbillede Gordon Gekko. Efter stor vedholdenhed lykkedes det ham at få jobbet, men kun ved at bryde loven og handle på ulovlig information. I starten virker det som en god besluntning, da Bud hurtigt bliver rig og kommer ind i et eksklusivt miljø. Den standard opretholdes dog ikke af sig selv, og det bliver normalen for Bud at lave ulovlige handler, som i sidste ende bider ham i røven – men ikke før, at han tager røven på sit eget forbillede.

 

5. Lord of War (7,6 IMDB)

Denne film er en lidt alternativ salgsfilm. Den handler nemlig om våbensalg. Vi følger Yuri og hans bror Vality, som sammen opbygger et imperium og bliver nogle af de førende våbenhandlere i verdenen. Karrierevejen har dog store konsekvenser for begge brødre.

Man kan mene mange ting om Nicolas Cage, men i denne film er han virkelig god. 

 

4. Thank you for smoking (7,6 IMDB)

Der var en tid, hvor man var i tvivl om rygning var skadeligt. I denne film følger man Nick, som er talsmand for Big Tobacco. Han fornemste job er at sælge verdenen ideen om, at cigaretter ikke er skadelige på trods af de mange beviser, som begynder at vælte frem. Et job, han gør virkelig godt. Filmen er et klasseeksempel på, hvordan god retorik kan overbevise enhver. 

 

3. Glengarry Glen Ross (7,8 IMDB)

“ABC – Always be closing”. Den sætning stammer fra denne legendariske salgsfilm. For en gangs skyld følger vi ikke børsmæglere, men fire ejendomsmæglere i deres jagt på salg. Det går dog forfærdeligt for sælgerne, og derfor sendes Blake afsted fra hovedkontoret for at motivere de fire ejendomsmæglere til at sælge mere. Blake har dog en alternativ tilgang til motivation. Han opstiller en konkurrence, hvor sidstepladsen bliver fyret. Dette skaber en intens konkurrence, hvor mæglerne må tage alternative metoder i brug for at beholde deres job.  

 

2. The Pursuit of Happyness (8,0 IMDB)

Denne film er den mindst salgsagtige film på listen, men dog stadig en salgsfilm. Den handler om en iværksætter, som har satset hele sin opsparing på en ny opfindelse, som han regner med at kunne sælge med kæmpe profit. Det går dog ikke som forventet, så han ser sig nødsaget til at tage en ubetalt praktikplads i et børsmægler-firma, hvor han kan lære håndværket og forhåbentlig blive fastansat. Modsat mange andre salgsfilm, så handler denne film ikke om at tage røven på andre – men om overlevelse. Handlingen er rørende, og det gør det kun bedre, at historien faktisk er baseret på virkelig hændelser – nemlig millonæren Chris Gardners liv.

 

1. The Wolf of Wall Street (8,2 IMDB)

På toppen af listen finder vi selvfølgelig The Wolf of Wall Street. Filmen der burde have udløst en Oscar til både Leonardo DiCaprio og Jonah Hill. 

Filmen er baseret på virkelig hændelser – nærmere betegnet Jordan Belforts liv. Hvis du er blandt de meget få mennesker, som ikke har set filmen, så behøver du ikke at vide mere, end at den er et must see. Hvis du har set den, så se den igen. 

 

Tanker om salgsfilm

En interessant tendens ved langt størstedelen af ovenstående film er, at de i høj grad beskæftiger sig med salg som en egoistisk og usympatisk disciplin. I både The Wolf of Wall Street, Boiler Room, Wall Street, Tin Men og A Family Man snyder sælgerne deres kunder. I Thank you for smoking og Lord of War, tjener sælgerne deres penge på andres ulykke, altså krig og rygning. 

Der findes folk, som snyder andre i alle brancher, og salgsbranchen er ikke helt uskyldig. Men langt de fleste sælgere er ærlige og oprigtige, og har egentlig bare et mål om at hjælpe og vokse sammen med kunden. Selvom dette er den sande historie for de fleste sælgere, så er det bare ikke den historie, der sælger flest biografbilletter.

God fornøjelsen med filmene!