Job inden for digital marketing

Vil du arbejde i en virksomhed, som anvender de nyeste værktøjer og teknikker indenfor digital marketing? Så skal du arbejde med digital marketing i et scale-up. Vi hjælper scale-ups med at rekruttere ambitiøse digitale marketeers, som kan håndtere meget ansvar, og som vil med på en vild vækstrejse.

Jobmuligheder i en marketingsafdeling

Der findes 19 såkaldte traction channels, som der arbejdes med indenfor marketing. Typisk vil du blive specialist inden for en til to discipliner eller også bliver du generalist, som ved lidt om alt.

Generalist

En marketing generalist har en bred viden indenfor de forskellige marketingskanaler. Det er typisk generalister, som ender med at blive marketingschefer.

Specialist

Marketingsspecialister er nørder indenfor et enkelt område. De kan til hver en tid udkonkurrere en generalist indenfor deres speciale, og de er typisk meget eftertragtede af vores kunder.

Leder

Hvis du har ambitioner om at blive leder i en marketingsafdeling, så skal du være forberedt på at arbejde begrænset med marketing og mere med ledelse og KPI’er.

De 19 kanaler indenfor marketing

1. Viral Marketing

Viral marketing er en digital marketingkanal, hvor du bruger dine kunder eller brugere til at tiltrække nye. På billedet ser du et eksempel på, hvordan Airbnb bruger en pengepræmie som motivation til at skabe en viral effekt. Airbnb er en af de virksomheder, som er kendt for at have vækstet rigtig hurtigt ved hjælpe af dette virale tiltag, som også kaldes et referral program. De fleste virksomheder prøver at knække koden til en viral marketing strategi, som fungerer for dem. Det er dog de færreste der lykkedes med det. Hvis du vil arbejde med viral marketing, kan det derfor være en fordel at finde en virksomhed, som allerede har knækket koden.

2. Public Relations (PR)

PR er en kanal, som typisk forbindes med omtale i diverse medier herunder aviser, magasiner, tv-programmer m.v. Ved at få jeres historie omtalt i niche- eller nationale medier, kan I nå ud til jeres målgruppe, skabe en relation med jeres brand samt spare de typiske annonceudgifter. PR er en blanding mellem journalistik og marketing. Det er derfor vigtigt, at have gode skriftlige kompetencer – både på dansk og engelsk. Hvis du gerne vil arbejde med PR, så kan du både gøre det hos et PR bureau og internt i en virksomheds marketing/kommunikationsafdeling.

3. Unconventional PR

På dansk kan man kalde dette for et mediestunt. Udfordringen med mediestunts er, at de typisk balancerer på grænsen mellem galt og genialt. Man skal derfor kende sin målgruppe rigtig godt. Et eksempel på et nyligt mediestunt er Albert Dyrlunds optakt samt musikvideo til sangen Vafler. Han formåede at skabe meget opmærksom omkring ham selv op til udgivelsen ved at ligge billeder og videoer op på sin Instagram, som var langt fra normalen. Da sangen blev udgivet, eksploderede opmærksomheden – både negativt og positiv. Flere medier beskrev, hvordan forældre var bekymrede fordi, at deres børn fulgte ham. På den positive side røg sangen i top 3 på den danske Spotify hitliste, og videoen fik over 1.000.000 visninger på Youtube i løbet af den første uge. Så galt eller genialt? Der er få virksomheder, der tør lave mediestunts, så hvis du vil arbejde med det, bør du gå efter de få, som arbejder strategisk med det.

4. Search Engine Marketing (SEM)

Den fjerde kanal er digital og kaldes på dansk søgemaskine markedsføring. I Danmark anvendes det stort set kun på Google, men Bing har også en lille procentsats. SEM referer til de annoncer, som du ser i dit søgeresultat. Det er altså kun de resultater, som der står annonce ud fra. På billedet ser du to forskellige annoncetyper. Tekstannoncerne hedder search ads, og billederne hedder shopping ads. Det lyder måske simpelt, men der ligger en hel videnskab bag ved SEM, og typisk har virksomheder SEM specialister ansat, som kun sidder og optimerer deres søgemaskineannoncer, således at de giver størst muligt afkast. Det er derfor også en karrierevej indenfor marketing, som er velbetalt.

5. Search engine optimization (SEO)

Søgemaskineoptimering handler grundlæggende om at opnå høje placeringer i søgemaskinens resultat, når der søges på et ord, som er relevant for ens virksomhed. Modsat SEM kan du dog ikke bare betale dig til et topresultat. Søgemaskinernes algoritmer forsøger altid at vise de mest relevante resultater øverst. Det handler derfor om at have relevant indhold på ens hjemmeside. Søgemaskiners algoritmer er hemmelige, så det vides ikke præcist, hvordan de vurderer, hvad der er mest relevant. Men det er forholdsvist sikkert, at en stor faktor er folks adfærd. Hvis Google viser et resultat, som folk klikker på, så vurderer Google, at resultatet er relevant. Hvis en anden hjemmeside linker til ens hjemmeside, så vurderer Google også, at en hjemmeside er relevant. Ligesom med SEM, så findes der SEO Specialister, som kun arbejder med at skabe bedre indhold og generelt en bedre brugeroplevelse, således at søgemaskinerne tildeler hjemmesiden bedre placeringer. Hvis man ranker højt på f.eks. Nike sko, så får man rigtig mange “gratis” besøgende hver måned. Derfor er SEO Specalister også velbetalt.

6. Social and display ads

Denne form for annoncer er du helt sikkert stødt ind i før. Især på Facebook, Instagram og diverse nyhedssider. Der er tale om annoncer, som er målrettet dig ud fra din online adfærd. En stor del af disse annoncer bliver udarbejdet i Facebooks annonceadministrator. Her kan du både oprette annoncer, som rammer din målgruppe på Facebook, Instagram og andre eksterne hjemmesider. Facebook ejer nemlig Instagram og har partnerskaber med flere hundrede hjemmesider. Denne kanal indenfor digital marketing er også en kanal, som kan generere høj omsætning. Derfor bliver personer, der er specialister i denne form for marketing også godt betalt.

7. Offline ads

Modsat digital marketing, som kan trackes, så er offline marketing et bredt term for marketingaktiviter, som ikke direkte kan trackes. Selvom en TV-reklame i princippet er digital, så kan resultatet ikke spores direkte, som det f.eks. kan med en Facebookannonce. Foruden TV reklamer kan der nævnes avis-og magasinannoncer, outdoor reklamer (f.eks. på busser og bygninger) samt flyers m.v.. Målsætningen med offline kanaler er typisk kendskab/branding og ikke direkte salg, hvorimod online annoncering typisk prøver at få dig til at købe her og nu. Kendetegnet for de fleste offline kanaler er, at de er dyrere end digital annoncering. Derfor er det typisk kun store virksomheder, som benytter sig af disse kanaler. Så hvis du vil arbejde med offline marketingskanaler, bør du søge ind i en større virksomhed eller et bureau.

8. Content Marketing

Content marketing er en langsigtet strategi, der går ud på at udarbejde værdifuldt indhold til virksomhedens målgruppe, hvilket på sigt positionerer virksomheden, som den bedste leverandør indenfor deres branche. En god content marketing strategi består af flere forskellige former for content (blogindlæg, videoer, podcasts m.v.), som også distribueres på alle de kanaler, hvor målgruppen kan nåes. Noget af det vigtigste i en content marketing strategi er at producere content, som positionerer jer som eksperter eller go-to-virksomheden indenfor jeres branche. I Statum har vi eksempelvis både en blog og en Youtube kanal, hvor vi deler indhold omkring karriereudvikling. Der er mange arbejdsopgaver indenfor content marketing og derfor også mange karrieremuligheder.

9. Email marketing

Email marketing har fået et stort comeback over de seneste år. Både fordi der er kommet flere avancerede værktøjer, som kan gøre ens email-marketing intelligent og automatiseret. Men også fordi email-marketing er en af de eneste kanaler, som du har helt kontrol over. Du bestemmer selv, hvad du vil sende, og hvor ofte du sender det. Derudover er det en gratis kanal, når først du har fået emailadressen fra en kunde eller en potentiel kunde. Flere virksomheder er begyndt at ansætte dedikerede email-marketing specialister, og der bliver kun større efterspørgsel fremadrettet.

10) Engineering as marketing

Engineering as marketing handler om at udvikle værktøjer, som ens målgruppe kan få gavn af. Man kan enten tilbyde disse værktøjer gratis, eller man kan bruge dem til at genere leads. I Statum har vi anvendt engineering as marketing og udviklet et værktøj, hvor du kan få vist hvilke kompetencer du har. Dette værktøj har vi lagt ud til fri benyttelse, fordi vi håber, at folk vil dele det med hinanden og derved finde vores side. Når man skal lave værktøjer som disse, så kræver det typisk lidt hjælp fra en udvikler.

11) Targeting Blogs

For 5 år siden var det meget normalt at virksomheder, som solgte B2C, betalte bloggere for at nævne deres produkter på deres blog. Dette er i dag flyttet over på Instagram og Youtube og kendes som influencers. Det er dog de færreste B2B virksomheder, som anvender sig af influencers. De bruger i stedet niche- og branchespecifikke blogs, hvor de ved, at deres målgruppe følger med i den nyeste viden. Der er to måder at bruge denne kanal på. Enten kan man betale for at få lov til at udgive et blogindlæg på en relevant blog, eller også kan man skrive så godt indlæg, at bloggen kan se en værdi i at publicere det uden beregning. Det vil typisk være content marketing afdelingen, som arbejder med denne kanal. På billedet ser du et uddrag af et blogindlæg/interview, som vi fik (gratis) på Finduddannelse.dk.

12) Business development

Forretningsudvikling er et meget bredt term, men i denne sammenhæng henvises der til processen, hvor der udvikles partnerskaber med andre virksomheder, som kan genere salg tilbage til jeres virksomhed. Typisk går disse parterskaber begge veje, således at begge virksomheder får noget ud af det. Det kan være, at virksomhederne har samme målgruppe, men ikke har et konkurrende produkt. Derfor kan de dele ressourcer og eksponere hinanden for hinandens kunder. En dansk virksomhed, som har bygget hele deres forretning på partnerskaber er Just Eat. En stor del af deres marketing er blevet lavet af deres partnere (pizzeriaerne), som har hængt Just Eat skilte op i deres butik m.v.

13) Sales

Det er ikke alle produkter, som kunden selv køber. Nogle gange skal der en sælger til at lukke det endelige salg efter markedsføringsafdelingen har blødt kunden op med blogindlæg, emails og online annoncer. Dette er især gældende for komplekse og dyre produkter. Det kunne f.eks. være en bil. Selvom du har set online annoncer, læst blogindlæg m.v. så vil du stadig have behov for at tale med en sælger nede hos forhandleren. Du bestiller den ikke bare online. Vi ser mange markedsføringsuddannede, som ender med at gå salgsvejen, fordi de gerne vil have menneskeligt kontakt. Der findes mange måder at arbejde med salg på, men fælles for alle måderne er, at de ofte betaler godt.

14) Affiliate Programs

Affiliate er et udtryk for et netværk af samarbejdspartnere, som du betaler, hver gang de skaber omsætning i jeres forretning. Det er eksempelvis sådan Momondo tjener penge. Hvergang du køber en flybillet, som du har fundet igennem deres søgetjeneste, så betaler flyselskabet Momondo et fastsat beløb. Der er nogle brancher, som anvender affiliate bedre end andre, så hvis du gerne vil have en karriere indenfor affiliate, så skal du kigge mod de store tjenester, som har bygget hele deres forretning op omkring affiliate aftaler. Alternativt skal du finde en virksomhed, som sælger et produkt, som har en købsrejse, der udelukkende foregår digitalt. F.eks. oplevelsesgavekort.

15. Existing Platforms

Du har helt sikkert haft en Facebookven, som ugentligt delte sine løbeture fra Endomondo direkte på sin Facebookprofil. Den handling er faktisk kernen i denne strategi: Brug andre platformes success til at skabe opmærksomhed omkring jeres produkt/service. Denne kanal fungerede rigtig godt for Endomondo, da de gav deres bruger en subtil måde at vise overfor deres Facebookvenner, at de var aktive og i god form. Facebookvennerne fik så også lyst til at vise, at de var aktive og derfor downloadede de også Endomondo. Derfra rullede snebolden.

16. Trade shows

Der findes nærmest ikke en branche, som ikke har deres egen niche-messe. Der er dog stor forskel på, hvad formålet med de forskellige messer er. Nogle har til formål at skabe salg på dagen, andre har til formål at skabe langsigtede partnerskaber. Det er forholdvis dyrt at deltage på en messe, da der både skal betales for en messestand, der skal indkøbes markedsføringsmateriale, og der skal afsættes medarbejdertimer både før, efter og under messen. Det er derfor vigtigt at overveje, hvilken messe der er den rigtige for ens virksomhed samt at have et klart mål med sin deltagelse. Hvis du gerne vil arbejde med messer som en marketingkanal, så bør du finde et job i en retail virksomhed, som er afhængige af partnere for at sælge deres produkt. Det kunne f.eks. være indenfor fashion.

17. Offline Events

En offline kanal, som du kan have fuld kontrol over, er events. Jeres virksomhed kan afholde så mange I vil, invitere hvem I vil og selv styre indholdet. Over de sidste år har det været populært at holde såkaldte meetups. Meetups er typisk meget uformelle. Ofte er der ikke en agenda, men blot et tema for eventet. Alle, der interesserer sig for det tema, kan så mødes og snakke om det. Morgenmøder og gå-hjem-møder er også populære. Her er der fastsat et tema, og der er typisk talere eller undervisere, som bruger et par timer på at fortælle om den nyeste viden indenfor et område eller en branche. Alle virksomheder kan afholde events i større eller mindre grad. At arbejde med events er dog typisk en langsigtet strategi. Du bør derfor finde en virksomhed, som allerede arbejder med det, således du ved, at de forstår tidsperspektivet i den markedsføringskanal.

18. Speaking Engagements

Eksperter indenfor forskellige områder bliver ofte inviteret til at tale til diverse events. Det kan være en god marketingkanal, da de fleste foretrækker at købe fra eksperter. Det tager dog tid, at blive enerkendt som ekspert indenfor et område. I kan starte med at lave jeres egne events, hvor den person, som I ønsker at positionere som ekspert, taler. Hvis I optager personens tale, så kan I give optagelsen videre til jeres content marketing team, der så kan lave små bidder, som kan deles på jeres digitale kanaler. Det er en langsigtet strategi, men den kan være meget værdifuld.

19. Community building

Communities kan både være store og små. Wikipedia er et kæmpe community, hvor folk deler viden til fordel for andre. Et mindre community kan være den Facebookgruppe, som din afdelingsforening har. Det fælles ved disse online communities er, at det er folk, som har noget tilfælles eller deler en interesse. Hvis din arbejdsplads vil arbejde med community building som en del af jeres digitale marketingstrategi, så opret et community for jeres branche. Det er super nemt at oprette en Facebook gruppe og invitere jeres kunder i en email. Det kræver dog meget energi, at få et online community op at stå. Derfor har de fleste virksomheder, som satser på communities, en fuldtidsmedarbejder ansat som Community Manager. Så hvis du vil arbejde med community building, så find en virksomhed, som allerede har en medarbejder indenfor det område ansat.

Se ledige stillinger inden for digital marketing

Vi rekrutterer for Danmarks hurtigst voksende startup, og du kan komme med på rejsen!

Gå til ledige stillinger