Warning: file_get_contents() [function.file-get-contents]: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /var/www/statum.dk/public_html/wp-content/plugins/metomic-for-cookies/public/class-metomic-public.php on line 88

Warning: file_get_contents(https://config.metomic.io/config.js?id=prj:9add5369-217a-4899-8263-ce9698ec4a78) [function.file-get-contents]: failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /var/www/statum.dk/public_html/wp-content/plugins/metomic-for-cookies/public/class-metomic-public.php on line 88
Boost din karriere med talentudvikling | Statum

Boost din karriere med talentudvikling

STATUM Marketing Programme er et forløb for udvalgte marketingstuderende på Cphbusiness. Programmet består af otto workshops, der afholdes en gang om ugen. Hver workshop vil have sit eget fokusområde. Første workshop handlede om talentudvikling og blev afholdt af Iris Engelund.

Talentudvikling 101 – m. Iris Engelund

 

Mit navn er Christian Bentsen og jeg er fluen på væggen til STATUM Marketing Programme. Efter hver workshop vil jeg tage de vigtigste guldkorn og samle dem i et blogindlæg. Dette indlæg tager udgangspunkt i den første workshop hvor talentudviklingseksperten Iris Engelund gav de studerende en indsigt i deres styrker – både personligt og professionelt.

Brug talentudvikling til at styrke dine og andres unikke talenter

 

Jeg tror hurtigt du vil være enig når jeg siger:

Det er VIRKELIG svært at nævne blot en håndfuld af de ting man er god til, og
ofte langt nemmere at fortælle om de ting man er dårlig til.

Eller er det?

I STATUM Marketing Programmes første workshop kom Iris Engelund ud og kickstartede det hele med talentudvikling, selvindsigt og sætte de studerendes talenter i spil.

Men hvad er talent?

 

Du har måske tit hørt om nogen der har et stort talent inden for sport, musik, kunst osv.
Vi er ikke alle så privilegerede, at have disse mere synlige talenter, og derfor er du måske slet ikke klar over det kæmpe potentiale for succes, som talentudvikling kan skabe for dig.

Dine talenter ligger måske mere i det skjulte og findes derfor ikke så tæt på overfladen som andres.
Der findes i alt 34 talenter. Alle har omkring 12-14 talenter, hvor fire af dem er éns kerne-talenter, og dem du har den største forståelse og talent for.

Download en oversigt over alle talenter her.

Dine kerne-talenter er dem der giver dig overskud og fornyet energi, hvorimod dem i den modsatte ende har en mere drænende effekt på dit humør.

Et talent kan være svært at definere, men kan vurderes ud fra:
Talent = kompetencer + færdigheder + viden

Det der har betydning for dit talent er altså at din tankegang, færdigheder og logik er specielt tunet ind på visse processer. Man er efter sigende ni gange hurtigere til at udføre noget, ift. folk som ikke har talent for samme område.

Du har måske bemærket hvordan nogle ting kommer nemt til dig, fordi du simpelthen har en dybere forståelse for det hele, og derfor har meget lettere ved visse ting. Dette er skam også tilfældet, selvom det ikke bunder ud i et fysisk talent som sådan.

Smart, ik?

Så hvis du lige nu vidste hvad dine talenter var, så ville det være nemt at bruge dem til gruppearbejde, opgaver eller i din videre karriere.
Heldigvis kan du tage en specielt designet personlighedstest, der nemt finder frem til dine kerne-talenter – efterspørg testen hér.

Nå, lad os komme til sagen:

Med talentudvikling kan du forbedre dig på mange markante områder, såsom karriere, privatliv og personligt.

Karriere

 

Når du har taget den personlighedstest, som jeg nævnte tidligere, vil du kunne se hvordan talentudvikling i praksis ville blive aktuelt. Du vil nu forstå hvor du bør sætte ind med henblik på, at udvikle dine kompetencer.

Det vil blive lettere for dig, at se hvor du kan bidrage mest muligt på din fremtidige arbejdsplads og på hvilke områder du vil være en kæmpe gevinst for din kommende arbejdsgiver.

En vigtig del af, at forstå dit talent er også at kunne forstå andres.
Ved at finde ud af hvad andre er gode til kan du bygge broer mellem jeres talenter, så jeres styrker skaber en fantastisk synergi blandt kollegaer, og I alle bidrager med det I er absolut bedst til.

Står du i en position hvor du er leder, så er indsigt i andres talenter også en glimrende måde, at benytte talentudvikling i ledelse. Forståelsen af andres talenter, kan være med til at, du som leder kan motivere dine ansatte på et helt andet niveau.

Rummelighed

 

HVORFOR kan de andre bare ikke forstå det?

Du har måske oplevet, at din ven eller kæreste bliver ved med at gøre ting, der for dig, er et kæmpe irritationsmoment og virker vildt ulogisk.

Ja, så er det atter dine talenter der er på spil!

Vi handler alle ud fra hvad vores egne talenter og tankegang, som værende det mest logiske. Har du et stort talent for at være empatisk, så kan dine venner måske nogle gange fremstå som kolde og onde mennesker, fordi de ikke gør hvad du mener er mest logisk.

De har måske mere pragmatiske talenter og tænker derfor ud fra en hel anden optik.
Ja, du virker måske ligefrem underlig i deres øjne, fordi du ikke kan se det fra deres synspunkter.

Ikke alle talenter går i spænd, og du vil hurtigt finde ud af nogle af dem kan have “allergi” overfor hinanden. De forskellige logikker kan ikke altid forstå andres, så det kan ofte være svært, at blive enige. Derfor bør du i sådan en situation tænke en ekstra gang over, at det nu engang er en person med en anden logik, end du selv har med at gøre. En person, som måske forstår tingene lige modsat af dig.

Så I STEDET FOR at blive vred og frustreret, så prøv at sætte dig ind i deres tankegang. Måske giver deres synspunkter mere mening når du lære deres talent at kende.

Tænk på det næste gang du er ved at hidse dig op eller er på vej ind i et heftigt skænderi – det kunne jo være du ikke den eneste der tænker logisk.
Så smil lidt af forskellighederne i adfærd og tankegang, og giv plads til folk der tænker anderledes og ikke har forståelse for din optik.

Har du prøvet at møde én som du bare klikker med?

Det kunne sagtens være fordi, at jeres talenter stemmer overens og I derfor ser tingene på fuldstændig samme facon. Ofte vil sådan en person blive den perfekte sparringspartner for dig, fordi I jo netop matcher hinanden så godt.

Men hvordan kan man vide hvad folks talenter er?

Tal med dem! Ofte vil folk selv afsløre det, når de bliver helt energiske over visse samtaleemner. Du kan derfor nemt finde frem til hvilken type du har med at gøre. Når du ved dét, så kan du bygge samtalen op omkring deres passion, så du taler til den persons talent og formår at stimulere dem med en god samtale.

Nogle folk har ekstremt svært ved rigtigt at ‘Connecte’ med hvad der bliver sagt, fordi de ikke har personlig interesse i samtalen og der ikke tales til deres måde at gøre tingene på.
Med øvelse kan du måske endda lære at overtale eller sælge folk noget, hvis du fokusere mere på hvordan deres tankegang er skruet sammen.

Selvrealisering

 

Du bør heller aldrig måle eller sammenligne dine evner ud fra andres, når det kommer til talent, da I ikke har samme forståelse for tingene. Ofte har dem med de største talenter flere af slagsen som komplementerer hinanden, og får dem til at stå endnu stærkere. Så du virker bagud lige meget hvor god du selv føler at du er.

“Everybody is a genius. But If you judge a fish by Its ability to climb a tree, it will live Its whole life believing that It is stupid” – Albert Einstein

Så i stedet for KUN at fokusere på hvorfor andre folk er bedre eller har større talent end dig, så brug i stedet energien og skab talentudvikling i praksis på din egen bane. Hvis du gør brug af det, så vil du hurtigt finde frem til de ting som giver dig mere overskud og steder du kan udvikle dig kolossalt.

Hvis du SKAL vende blikket mod andre og deres talenter, hvorfor så ikke se hvad de er gode til og prøve at sætte dig ind i hvorfor de er gode.

Lad mig forklare:

Lær af dem og prøv at forstå hvordan deres talent bringer dem tættere på deres mål. På den måde kan du koble den viden til dine egne evner og bruge din konkurrent som primus motor for din egen udvikling set fra et mere sundt kompetitivt synspunkt.

Iris mødte en kvinde i USA, der sagde: “Tænk på ordet ‘yet’ – vi er der ikke endnu, men vi udvikler os hele tiden!”
Talentudvikling handler om udvikling og ‘growth’, så tænk en ekstra gang over hvordan du kan udvikle og vækste dine talenter bedst muligt.

En anderledes approach kunne være:

Prøv at fokusere på de ting du er god til og bliv helt exceptionel inden for dem, i stedet for at dræne dig selv for tid og energi, ved at lære ting du alligevel ikke har et synderligt talent for.

DERMED IKKE SAGT, at du ikke skal udvikle dig på de områder du er mindre stærk, men overvej om det ikke bedre kan betale sig at blive verdensmester til noget som du elsker, forstår, og som giver dig selvtillid og overskud at udføre.

Når du kender dine styrker, så har du også mulighed for at finde frem til dine begrænsninger – heriblandt non-talenter og blindspots!

Forestil dig at udover dine talenter har du også non-talenter, som er de områder du bruger mere energi på, og som ved længere arbejde dræner din energi, i stedet for at tilføre dig ny livsglæde og energisk velvære. Du kan ganske vist udføre dem, men bruger bare meget unødig energi og tid på det i forhold til de andre ting.

Lad mig give dig et eksempel:

Et af dine kerne-talenter gør, at du er mere empatisk anlagt end de fleste og i den grad har en gave når det kommer til arbejde med mennesker, men en af dine non-talenter er forståelse for data og research. Med andre ord, så er du ikke den mest oplagte kandidat til at skulle beskæftige sig med tal og regnskab, fordi din hjerne simpelthen ikke er konstrueret til at tænke i de baner.

Så i stedet vil dette arbejde dræne dig og du vil bruge en masse energi på noget du ikke har det vilde talent for, fordi den ikke ramme din specifikke tankegang. Du bør derfor overveje hvis muligt, at lade én der har dette unikke talent sidde med denne slags opgaver, da de vil trives med at få ansvar for noget de elsker og har talent for.
Ofte kan man godt lide at vise når man er god til noget og især hvis man har et talent for det udover det sædvanlige.

DERFOR bør du overveje dynamikken i f.eks. gruppearbejde eller teams, så I bedst muligt kan finde frem til hvordan I supplere hinanden bedst og dermed opnår den mest optimale indsats fra alle i jeres arbejde. Start med at bygge broer mellem jeres talenter og se hvordan jeres fælles talentudvikling hurtigt vil bære frugt.

Blindspots er en helt anden snak:

Det er et af de problemer du støder ind i, når dit talent gør at du ikke kan se tingene fra flere vinkler.

Talentudvikling inden for de områder éns naturlige talenter kommer til kort er derfor ekstremt vigtigt, så man har større forståelse for hvad éns egen logik ikke selv fanger. Du er med andre ord ikke ufølsom eller ubegavet når du ikke registrerer visse ting, men din hjerne er bare ‘wired’ på sin helt egen unikke måde, som efterlader dig fanget af et par blinde vinkler i ny og næ.

Du har måske prøvet det..

Din ven, kollega eller kæreste bliver sur på dig, fordi du ikke har udført eller klaret en opgave som de ønskede det. Du har gjort det ud fra din egen helt ubestridte logik, og kan selvfølgelig slet ikke forstå utilfredsheden.

Ja, så er du nok fanget i et af dine egne blindspots!

Du er ikke i stand til at se det fra de andres synspunkt da deres syns jo tydeligvis er i strid med din ufejlbarlige måde at se tingene på. Du har svært ved at forstå det fra den modsatte vinkel, da dit talent ikke er fintunet eller indstillet til at håndtere tingene på de måder.

Ved at finde frem til dine talenter, så kan du udnytte dem og samtidig prøve at finde frem til de blindspots du tydeligvis går galt i byen med.

Med Iris‘ hjælp, har du nu fået en dybere indsigt i hvad talentudvikling er, hvordan du kan matche andre og hvor de kan matche dig.
– Så sæt dine og andres talenter i spil!

Følg os på Facebook eller tilmeld dig vores nyhedsbrev i bunden af siden, og bliv opdateret med de vigtigste guldkorn fra de næste 7 workshops. Næste gang kommer Mindrockets og fortæller om Search engine optimization – bedre kendt som SEO.

Tak, fordi du læste med!